RANKIĆ MIOMIR-MIRO BRAJTNER

Miro Rankić pripada plejadi domaćih igrača stasalih šezdesetih godina prošlog vijeka i sjajnoj generaciji koja je osvojila prvo mjesto u Podsaveznoj ligi Brčko te se, kao prvo selo u Bosni i Hercegovini, plasirala u Treću ligu SFRJ.

Miro je od malih nogu preferirao fudbal, pa je sa svojim vršnjacima neumorno trčao za loptom na „Kačarevića meraji“ ispred svoje kuće, školskom dvorištu i fudbalskom igralištu. Bio je predodrđen za poziciju „beka“ što je oduvjek i igrao i na tom mjestu je završio svoju fudbalsku karijeru.

Rankić Miomir – Miro Brajtner

Od kraja šezdesetih godina pa sve do kraja sedamdesetih, Miro je bio nezamjenjivi igrač odbrane kod svih trenera,britka sablja koga su protivnički igrači respektovali i koji nisu mogli proplaziti po toj strani. Ponekad, kada se ukazivala prilika, Miro se ubacivao kao napadač u prodorima i svojim preciznim centaršutevima pogađao svoje napadače koji su nerjetko iz tih akcija postizali i pogodke.

U tom vremenu je bila moda da se nose duge kose što je i Miro imao, a pošto mu je kosa kovrdžava, svojom pojavom je podsjećao na tadašnjeg reprezentativca SR Njemačke Brajtnera po čemu je i dobio nadimak kojim ga i sada pojedinci zovu u Dvorovima.

Po završetku plodne karijere, Miro se uključio u rad Uprave pa je jedno vrjeme bio i predsjednik Skupštine kluba, a pošto je majstor električar po profesiji,sve popravke i prepravke na stadionu je on radio, naravno besplatno.

Njegov mlađi brat RANKIĆ ZORAN GRGA, takođe je nastavio njegovim stopama i igrao značajne utakmice u osamdesetim godinama prošlog vijeka a zaslužan je i za jedno dobro prijateljstvo sa FK “Zanatlija“ iz Šapca, gdje je on igrao dok je studirao u Šapcu. Kasnije je “Grga“ bio i predsjednik Kluba.

Zoran Rankić – Grga

Mirin sin RANKIĆ ALEKSANDAR AKS takođe je bio fudbaler-centarfor u Proleteru gdje je devedesetih godina, posle otadžbinskog rata ostavio zapažen uspjeh ali je fudbal napustio rano radi poslovnih obaveza.

Aleksandar Rankić – Aks

Kao električar, i on je nastavio očevim putem, održavanju i prepravkama na stadionu i to takođe besplatno.

Za ostvarene rezultate u igri i razvoju kluba, RANKIĆ MIOMIR – MIRO BRAJTNER je od 1979. godine nosilac 2 BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“, a od 1999. godine i „SREBRNE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.

RANKIĆ ZORAN – GRGA je od 1999. godine nosilac 2 BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“ a od 2019. godine i 2 SREBRNE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“, piše Vladan Simeunović istoričar FK “Proleter“ Dvorovi.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име