BIJELJINA: Promovisan roman ''Feliks'' Vladimira Kecmanovića

Datum:

Share post:

Sinoć je u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ održana promocija romana „Feliks“ autora Vladimira Kecmanovića, dobitnika nagrada „Ivo Andrić“ i „Meša Selimović“.

„Ovo je roman o jednom prevarantu, starom penzioneru koji na specifičan način dolazi do novca, a malo se i zabavi. Tu sam priču čuo iz stvarnog života i nije mi bio problem da nju postavim, problem mi je bio da napišem šta je taj čovjek bio pre nego što je postao penzioner. Prevarant je verovatno bio i ranije. A opet, nije mi bio problem da smislim šta je bio, nego kako to da napišem, a da ne bude dosadno, neko njegovo sećanje. Onda mi se javilo spasonosno rešenje da, umesto da se on priseća svoje prošlosti, da prošlost sama dramski nastupi kod njega i to s pištoljem u rukama“, rekao je autor Kecmanović.

 
„Feliks“ je Kecmanovićev treći po redu objavljeni roman, ali prvi koji je, kako sam autor kaže, doživio uspjeh i kod kritike i kod publike i tek poslije tog romana, sebe doživljava kao pisca.

„Ovaj roman je dugo bio zaboravljen, za šta sam i ja kriv, jer sam nepunih godinu dana pošto je izašao, objavio roman „Top je bio vreo“ oko koga se digla prašina i „Feliksom“ se niko više nije bavio. Osećao sam taj problem, ali sam čekao pogodan momenat da se on ponovo vrati, a momenat je bio kad je bio postavljen u „Zvezdara teatru“ kao predstava. Onda ga je „Laguna“ ponovo objavila i sada živi dosta lepo za knjigu koja nije ni stara ni nova, nego negde između“, iskren je Kecmanović.

TESTNA REKLAMA

Kecmanović je citirao Aristotelove riječi: „Istorija piše o onome što se desilo, a književnost o onome što je moglo da se desi, pa je zbog toga opštija i bolja od istorije“.

„Imam dva romana na kojima radim. Jedan je roman o Titu koji sam pre počeo, ali je to komplikovan materijal i negde sam odlučio da stanem i da se malo slegne, pa da ga nastavim. U pauzi radim jedan kraći ljubavni roman“, najavio je Kecmanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...