BIJELJINA: Projekat "EU4Agri" nova prilika za prerađivački sektor

Datum:

Share post:

Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina održali su danas sastanak sa prerađivačima poljoprivrednih proizvoda sa područja Semberije, kako bi im predstavili projekat „EU4Agri“, putem kojeg će Evropska unija u naredne četiri godine omogućiti sufinansiranje investicija u poljoprivredi u iznosu do 65 odsto.
 
Prvi javni poziv u okviru ovog projekta podrazumijeva plasiranje tri miliona konvertibilnih maraka bespovratnih sredstava, a sastanku je prisustvovalo devet prerađivača iz Semberije koji će moći da apliciraju za maksimalno 450.000 KM.
 
– Poziv je otvoren do 30. septembra i zbog kratkog roka smo željeli da im pojasnimo detalje, kažemo da mogu da očekuju našu pomoć u nekim tehničkim stvarima, kao i da ih uputimo na službenika u Agrarnom fondu zaduženog za podršku pri apliciranju za sredstva EU – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković naveo je da su sredstva projekta „EU4Agri“, koji će trajati do 2024. godine, namijenjena za sektore prerade voća, povrća, mlijeka, mesa i ribe.
 
– Evropska unija raspisala je ovaj poziv, između ostalog, zbog loše situacije u kojoj su se našli poljoprivredni proizvođači i prerađivači u vrijeme pandemije virusa korona. Smatram da veliki broj ljudi u Semberiji može iskoristiti ovu šansu, a gradsko Odjeljenje za poljoprivredu, Agrarni fond i Gradska uprava pružiće im svaku vrstu pomoći kada je riječ o apliciranju. Ovaj javni poziv namijenjen je prerađivačima, a naredni će biti raspisan za primarnu poljoprivrednu proizvodnju – dodao je Trivković.
 
Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević podsjeća da je osnovni cilj ove institucije da podstakne razvoj poljoprivredne proizvodnje, zbog čega aktivno učestvuje u promociji projekata EU.
 
– Nema boljeg podsticaja za proizvodnju od toga da su i sami prerađivači osposobljeni da otkupe domaće proizvode i plasiraju ih dalje na strana tržišta – rekao je Lazarević.
 
Jedan od učesnika današnjeg sastanka je Mladen Lazić iz Bijeljine, koji se osim proizvodnjom na 30 hektara zemljišta, bavi i preradom povrća i voća.
 
– Trenutno nam je potrebna mašina koja se naziva „paster tunel“ i koja košta 100.000 evra. Razmotrićemo mogućnost kupovine uz subvenciju EU, jer bi to bila velika pomoć za naš budžet koji je znatno umanjen zbog aktuelne pandemije – zaključio je Lazić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...