BIJELJINA: Prepoznata inicijativa za zaštitu barskog sistema “Drinice“

Datum:

Share post:

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prepoznalo je inicijativu bijeljinskog Udruženja "Eko-put" za pokretanje zaštite barskog sistema "Drinice" i dostavilo je Republičkom zavodu za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe u dalju proceduru i izradu studije zaštite, rekla je predsjednik ovog ekološkog udruženja Snežana Jagodić Vujić.

"Danas smo dobili obavještenje resornog ministarstva, što predstavlja veliki uspjeh za sve nas koji godinama zajedno radimo na kampanji za podizanje svijesti o potrebi zaštite barskog sistema u donjem toku i ušću reke Drine u Savu", rekla je Vujićeva.

Ona je podsjetila da je ovo udruženje još 2016. godine pokrenulo kampanju za jačanje svijesti o potrebi zaštite donjeg toka i ušća rijeke Drine u Savu, a prvobitno je postavljen cilj da to bude prekogranični rezervat biosfere ušća Drine.

"U međuvremenu smo započeli, na osnovu preporuka i savjeta Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe, istraživanja biodiverziteta, a u isto vrijeme smo nastojali da raznim aktivnostima – seminarima, okruglim stolovima, radionicama kod ljudi što više probudimo svijest o neophodnosti zaštite ovog barskog sistema", navela je Vujićeva.

TESTNA REKLAMA

Ona je istakla da je grad Bijeljina jedinstven po tome što se nalazi na dvije rijeke, a praktično je udaljen nekoliko kilometara i od Drine i od Save.

"Kada budu napravili nasip, imamo namjeru da ostanemo u nebranjenoj zoni, gdje Drina ima svoj stari tok gdje bi vremenom trebalo da se formira barski sistem", pojasnila je Vujićeva.

Ona je dodala da je Udruženje u 2019. i 2020. godini započelo biološka istraživanja vrsta na području Eko-vizitor centra, na bari Starača.

"Cilj nam je da se kompletno područje popiše i da tačno znamo šta imamo od vrsta koje su rijetke, a koje su invazivne – sve s ciljem zaštite, ne samo ekosistema, nego i životne sredine", rekla je Vujićeva.

Ona je istakla da su mnoge institucije prepoznale to što radi "Eko-put", te da je sa Javnom ustanovom "Vode Srpske", na Dan vlažnih staništa, Udruženje potpisalo sporazum o zajedničkom finansiranju projekta revitalizacije dijela starog drinskog toka "Drinice – bare Starače" u procesu uspostavljanja zaštićenog barskog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine.

Projekat je vrijedan oko 23.000 KM, a "Vode Srpske" će učestvovati sa 20.000 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...