Udruženje “Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin” 26. septembra 2024. godine organizovalo je događaj-predstavljanje priručnika na temu “Prevencija vršnjačkog nasilja i diskriminacije u školama”.

Ovaj priručnik je izrađen uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, a njegova realizacija je finansijski omogućena uz pomoć organizacije CARITAS ŠVICARSKA.

Izrada, izdavanje i štampanje priručnika izvršeno je u okviru projekta “Integralni pristup ka socijalnoj uključenosti” koji Udruženje “Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin” implementira od 1. Januara 2022. Godine do 30. Septembra 2025. Godine dok je dodatno štampanje omogućeno u okviru projekta “„Inicijativa za ljudska prava i antidiskriminaciju ugroženih grupa“ koji se implementira u saradnji sa  LIR Civilno društvo (LIR CD) i ASB South East Europe uz financijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Autor priručnika je gospođa Danica Mojić, inspektor-prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje dok su recenziju na tekst priručnika izvršili gospođa Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje i Slađana Tanasić, direktorica Republičkog pedagoškog zavoda Republike Sprske.

Polazeći od toga da su prevencija, otkrivanje i suzbijanje diskriminacije i nasilja među djecom i mladima pitanja od opšteg društvenog značaja, od suštinske je važnosti pravovremeno i adekvatno djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u slučajevima pojave diskriminacije i nasilja. Osim toga, ključno je osigurati potrebnu podršku i pomoć u svim situacijama u kojima je dijete izloženo nekom obliku diskriminacije ili vršnjačkog nasilja.

Imajući to u vidu, primjenom priručnika „Prevencija vršnjačkog nasilja i diskriminacije u školama“ očekuje se  unapređenje rada nastavnog osoblja i uprave predškolskih ustanova i škola širom Republike Srpske. Posebno je stavljen akcenat na prevenciju vršnjačkog nasilja i diskriminacije, kao i na bolje razumijevanje tih pojmova, te načina i oblika njihovog nastanka.

Tokom događaja prisutni su imali priliku da se upoznaju s ključnim temama obrađenim u priručniku, kao i sa primjenom različitih tehnika i pristupa u radu u cilju prepoznavaja svih oblika diskriminacije i vršnjačkog nasilja te efikasnog odgovora na ove negativne pojave.

Doga

Ovom događaju prisustvovali:

  • Predstavnici Republičkog Pedagoškog zavoda Republike Srpske (gospodin Marinko Savić, inspector-prosvjetni savjetnik za vrednovanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada)
  • Predstavnici osnovnih škola i srednjih škola sa područja Grada Bijeljina uključujući upravu i stručno osoblje (JU OŠ “Jovan Dučić”, JU OŠ “Sveti Sava”, JU OŠ “Knez Ivo od Semberije”, JU OŠ “Vuk Karadžić”, JU OŠ “Petar Petrović Njegoš” Velika Obarska, JU Ekonomska škola Bijeljina, JU Tehnička škola “Mihajlo Pupin”, JU Gimnazija “Filip Višnjić”, JU “Poljoprivredna i medicinska škola” )
  • Predstavnici predškolskih ustanova (JU Vrtić “Čika Jova Zmaj”),
  • Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina
  • Predstavnici institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske
  • Predstavnici Granične policije i policijske uprave  Grada Bijeljina
  • JU “Centar za socijalni rad” Bijeljina

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име