BIJELJINA: Predškolska ustanova Vrtić “Čarolija“

Datum:

Share post:

Muž i ja smo se vratili u Bijeljinu prije deset godina iz Norveške, gdje smo i zasnovali porodicu. Pošto sam ja po struci vaspitač i bavila sam se tim poslom u Norveškoj, dugo smo razmišljali da li da osnujemo vrtić ovdje. U jesen 2017. godine ,,Čarolija’’ je počela sa radom i od početka smo odlučili da provodimo norveški model obrazovanja’’, priča Terzićeva.

Norveški model obrazovanja, prije svega, podrazumijeva da djeca sve aktivnosti koje mogu, obavljaju na otvorenom, igraju se, uče, a napolju dobijaju i užinu.

-Prva stvar po kojoj se naša ustanova u radu razlikuje od drugih jeste maksimalan boravak djece napolju. Prošle godine smo imali samo sedam dana kada djeca nisu bila napolju, a sve ostalo vrijeme su provodili na otvorenom. Uvijek su nam spremne gumene čizme, kabanice, skafanderi. Zagovaramo princip da sve što može da se obavlja unutra, može i napolju, a benefiti od takvog načina rada su višestruki’’, ističe Terzićeva.
 

NAJTALENTOVANIJI

Prema ocjeni predstavnika svih predškolskih ustanova koje su učestvovale u projektu Dječiji svijet najtalentovaniji mališani predškolske ustanove ,, ČAROLIJA“ su:

1. Rasko Žugić

2. Nađa Marinković i 3. Ana Marinković

Ona kaže da se dužim boravkom napolju kod djece podstiče fizički razvoj koji mora da prati mentalni, te da su djeca u Norveškoj fizički sposobnija od djece u Bosni i Hercegovini.

TESTNA REKLAMA

-Kod nas, nažalost, postaje normalno da djeca ne znaju da uhvate loptu, dane znaju da potrče ili da se dočekaju kada padnu. U Norveškoj se mnogo više dopušta djeci i ne postoji roditelj koji će reći:,, Danas je hladno i nemojte mi izvoditi dijete vani’’. Tamo je, na primjer, obavezan svakodnevni boravak u šumi, gdje djeca savladavaju prirodne prepreke’’, naglašava Terzićeva.

Druga specifičnost norveškog modela, koji primjenjuje Vrtić ,,Čarolija’’, je pružanje vremena za slobodnu igru, kroz koju djeca najbolje i najbrže uče.

-Posao djeteta je da se igra i da kroz igru donosi zaključke o određenim stvarima. Ono na šta obraćamo pažnju jeste i da prostorija u kojoj djeca borave sama po sebi podstiče na igranje, da prostorija jednim dijelom obavlja funkciju pedagoga’’, smatra Terzićeva.

Vrtić ,,Čarolija’’ trenutno pohađa pedesetoro djece u tri uzrasne grupe, a to su jaslice, mlađa i starija vrtićka grupa. Ova vaspitna ustanova nalazi se pored magistralnog puta Bijeljina-Janja i jedina je takva ustanova u ovom dijelu grada. 

Vlasnica Vanina Terzić kaže da bi predškolski sistemi u BiH trebalo više pažnje da posvete seminarima i dodatnim edukacijama za vaspitače, kako bi i oni imali veći podstrek za rad.

-Naši vaspitači su školovani i osposobljeni za rad sa djecom, ali ovdje nedostaje podrška u smislu seminara, kako se njihov rad ne bi sveo samo na ,,presvlačenje pelena’’. Društvo mora da im pokaže da ih cijeni kao pedagoge, da im podstiče moral i potvrdi da su oni profesionalci kojima roditelji bez bojazni ostavljaju svoju djecu’’, ističe Vanina.

Ona naglašava da Vrtić ,,Čarolija’’, osim programa koje je propisalo Ministarstvo prosvjete, za mališane organizuje učenje engleskog jezika, radionice u Narodnoj biblioteci, a svakog petka ustanovu posjećuje logoped za kojim se sve više iskazuje potreba.

Terzićeva dodaje da bi, kada je riječ o predškolskom obrazovanju, država trebalo da podstiče rad predškolskih ustanova određenim subvencijama, a na lokalnom nivou, djecu za koju nema mjesta u gradskom vrtiću, trebalo bi raspoređivati u privatna obdaništa.

Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...