BIJELJINA: Pokret uspješna Srpska posjetio posebni rezervat prirode – močvaru “Gromiželj” u Velinom selu

Datum:

Share post:

Članovi Aktiva mladih Pokreta Uspješna Srpska, zajedno sa prof, dr Zlatkom Maksimovićem i kandidatkinjom za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na predstojećim izborima doc. dr Živkom Malić, u okviru kampanje “Izaberi zdravlje” posjetili su danas posebni rezervat prirode – močvaru “Gromiželj” u Velinom selu u području ušća Drine u Savu i ukazali na njen značaj ne samo za Semberiju, Republiku Srpsku već i za cijeli region.

Prema riječima mještanina Saše Konzalovića, ovo područje je od 2011. godine stavljeno pod zaštitu države i do danas nije ništa urađeno.

– Stoje table na kojima piše da je zaštićeno područje, s vremena na vrijeme imamo neku inicijativu, ali ništa značajno. Neophodno je uvesti neke službe koje će to da vode i paze, da se održava, i da se proširi njegov potencijal u svim pravcima, istakao je on.

-Danas smo imali priliku da posjetimo Gromiželj, prirodni rezervat, koji je bogat raznovrsnom florom i faunom, među kojima se ističe preko 400 biljnih vrsta, veliki broj životinjskih vrsta, a ono što je najznačajnije jeste da je ovdje pronađena velika količina ribice „Umbra krameri“, u narodu poznata kao mrguda. Sve ove biljne i životinjske vrste su u svijetu već odavno iščezle. I ovo je ono čime se mi možemo ponositi. U narednom periodu ćemo se baviti očuvanjem životne sredine, i upravo ovaj rezervat će biti jedno od područja za koja ćemo se zalagati kako da ga očuvamo, tako i unaprijedimo jer ovo mjesto predstavlja veliki potencijal i buduću turističku atrakciju koja bi našu zemlju mogla da predstavlja u najboljem svjetlu, rekla je doc. dr Živka Malić.

TESTNA REKLAMA

-Razgovarao sam sa prof. Milenkom Ćurčićem. Složili smo se da je ovo primjer kako se sa malo može dobiti puno. Pokret Uspješna Srpska će razmišljati o ovakvim i sličnim destinacijama, kako na teritoriji našeg grada tako i u Republici Srpskoj. Samo sa znanjem, pametnim i mladim ljudima, uz pomoć iskustva starijih ,ova država može napredovati, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović.

U okviru posjete Gromiželju, Aktiv mladih, prof. dr Maksimović i doc. dr Živka Malić posjetili su “Etno zbirku” prof. dr Milenka Ćurčića, veliku riznicu narodnog blaga koja broji oko 1000 eksponata koje je vrijedno sakupljao od 2002.godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Želimir Nešković na obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu (foto)

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je slomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana i...

ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka,...

MILIČEVIĆ O AKCIZAMA: Nema tako visokog poreza koji može zadovoljiti apetite korumpirane vlasti

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. ...

Zvezda i Vojvodina odali počast Mihajloviću, dresovi na poklom sinovima

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Vojvodina odali su počast Siniši Mihajloviću uoči današnjeg meča dva tima na startu...