U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba „U slavu muzike“, autorke Tanje Lazić, u čast 125 godina postojanja Srpskog pjevačkog društva „Srbadija“ iz Bijeljine.

Izložba pokazuje doprinos „Srbadije“ očuvanju tradicije, kulture i duhovnosti srpskog naroda, kao i značaj misije ovog pjevačkog društva u slavu muzike.

Izložba sadrži dokumenta, fotografije, novinske isječke, kako iz domaćih, tako i iz gradova i država u kojima je „Srbadija“ nastupala i osvajala brojne nagrade i postala prepoznatljiva u svijetu, prenosi Srna.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, u prisustvu autorke izložbe, kao i osnivača obnovljene „Srbadije“ Desanke Trakilović, članova Društva, te brojnih uglednih zvanica.

Srpsko pjevačko društvo „Srbadija“ iz Bijeljine osnovano je 1899. godine i u to vrijeme pod austrougarskom vlašću njeni članovi su svojim muzičkim, kulturnim i nacionalnim radom doprinosili razvoju narodnog i prosvetiteljskog duha i očuvanju nacionalne kulture.

Društvo „Srbadija“ ugašeno je 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata, kao i mnoge druge organizacije sa nacionalnim predznakom u socijalističkoj Jugoslaviji.

Rad društva obnovljen je u julu 1992. godine i za 32 godine „Srbadija“ je postavila nove standarde horskog rada i rezultata na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, postala sinonim kvaliteta domaće kulturne scene i vrhunski ambasador kulture srpskog naroda i Republike Srpske.

Izložba „U slavu muzike“ za posjetioce će biti otvorena do 7. septembra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име