BIJELJINA: Osobe sa invaliditetom da budu aktivni članovi društva

Datum:

Share post:

U Bijeljini je juče održan Okrugli sto „Poboljšano razumijevanje člana 24 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u institucijama sistema“, a jedna od tema je bio i dogovor o princpima i programu rada u vezi sa primjenom člana 24 UN Konvencije o inkluzivnom obrazovanju na području Grada Bijeljina.

Na sastanku, kojem  su prisustvovali predstavnici Odbora za obrazovanje, Aktiva mladih osoba sa invaliditetom, Gradske uprave Bijeljina i ostalih institucija, te predstavnici Koalicije „Kolosi“, predstavnici vlasti i institucija su upoznati sa potrebom izdvajanja budžetskih sredstava za razumno prilagođavanje i za mapiranje budžeta Grada za inkluzivno obrazovanje i razumno prilagođavanje.

Izvedeni su i zaključci, od kojih je najvažniji da će Odbor za obrazovanje poslije praznika posjetiti sva odjeljenja Gradske uprave Grada Bijeljina koja u djelokrugu imaju sadržaje koji se odnose na prilagođavanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u sklopu inkluzije i dogovoriti aktivnosti koje se mogu podržati budžetskim planovima tih segmenata lokalne vlasti.

Osobe sa invaliditetom da budu aktivni članovi društva
Predsjednik Aktiva mladih osoba sa invaliditetom ispred Koalicije „Kolosi“ iz Bijeljine Ivana Stevanović rekla je da u okviru Aktiva ima dosta mladih osoba koje nisu uspjele da završe i nastave svoje školovanje, istakavši da je školovanje nužno da bi osobe sa invaliditetom mogle da budu samostalne.

TESTNA REKLAMA

„Imamo mnogo mladih osoba koje su završile specijalnu školu bez mogućnosti da se dalje školuju i da kasnije budu samostalne. Oni zavise od svojih rodtelja, društva i instituacija, od socijalne pomoći“, rekla je Stevanovićeva.

Ona je istakla da je izuzetno značajno da mlade osobe, kako je rekla, ne budu na teretu društva i ne budu samo pasivni korisnici socijalne pomoći, već da pronađu način, uz podršku  lokalne zajednice, da se zaposle i da  budu aktivni članovi društva.

„Neophodno je da se prepozna njihova korisnost za širu društvenu zajednicu“, naglasila je Stevanovićeva.
Kada je riječ o odnosu lokalne vlasti prema osobama sa invaliditetom, predsjednik Aktiva mladih je rekla da lokalna vlast može mnogo toga da učini kada je riječ o položaju osoba sa invaliditetom, te da je dosta toga i urađeno.

„Ono što bi mi voljeli je da se pruži podrška da se u srednjim školama naprave deficitarna zanimanja koja mlade osobe sa invaliditetom mogu da upisuju. Takođe, jako je značajno da oni imaju praksu kod poslodavaca i da poslodavci vide da su osobe sa invaliditetom sposobne i da mogu da rade i da, zapravo, mogu da budu mnogo bolji radnici nego osobe koje nemaju invaliditet“, istakla je Stevanovićeva.

Ona je naglasila da je od izuzetnog značaja da Grad prepozna da osobama sa invaliditetom treba pomoć i da treba da imaju prednost pri zapošljavanju. 

Predsjednik „Kolosa“:  Saradnja sa lokalnom zajednicom jako dobra
Predsjednik Koalicije „Kolosi“ Novo Trifunović osvrnuo se na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju kada je riječ o sportu, istakavši da postoje problemi sa terminima za trening, te da  ne postoji  razumijevanje direktora škola.

„Sve uredno plaćamo a ne možemo da dobijemo termine za trening. Ja bih shvatio da mi to tražimo besplatno, ali mi smo kao sportski klubovi registrovani i uredno plaćamo, po istoj cijeni“, rekao je Trifunović.
Kada je riječ o saradnji sa lokalnom zajednicom, Trifunović je rekao da je ona jako dobra i da je iz godine u godinu sve bolja.

„Svi naši problemi i prijedlozi su ušli u Lokalni akcioni plan i i sada krajem svake godine anliziramo šta smo uradili, a šta ne. Ono što je najvažnije, budžetom su predviđene stavke za realizaciju Akcionog palna. To je za nas ogroman uspjeh u odnosu na mnoge lokalne zajendice u RS“, istakao je Trifunović.

Sport i osobe sa invaliditetom
Samostalni stručni saradnik za fizičku kulturu Gradske uprave Grada Bijeljina Boro Đokić  ukazao je na značaj da se organizacije civilnog društva upoznaju sa projektima koji će biti raspisani u prvom kvartalu, istakavši da će on na današnjem sastanku da sugeriše da bude  što više projekta čija je tema bavljenje sportom osoba sa invaliditetom.

„S obzirom da svake godine izdvajamo značajna sredstva, a i ove godine će biti oko 100.000 KM za projekte organizacijama civilnog društva, odnosno nevladinim organizacijama, nadam se da će u oblasti za koju sam profesionalno vezan, za sport, biti što više projekata“, rekao je Đokić.

Komentarišući tvrdnje da postoje problemi u vezi sa dobijanjem termina za trening, Đokić je rekao da je Grad Bijeljina vlasnik i upravlja Gradskim stadionom i Sportskom dvoranom u Račanskoj ulici, te da sa te strane nema problema.

 „Naše odjeljenje daje saglasnost na sve manifestcaije i sve aktivnosti koje ovi sporti žele da realizuju.  Kada je riječ o ostalim salama, prije svega mislim na sale u OŠ „Knez Ivo“ i OŠ „Vuk Karadžić“, tim salama bez obzira što su vlasništvo Grada Bijeljina, upravljaju škole i mi nemamo uticaj i mogućnost da pomognemo našim klubovima“, rekao je Đokić.

Gradska uprava stipendira učenike sa posebnim potrebama
Samostalni stručni saradnik za dječiju i porodičnu zaštitu u Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Slavica Ugrenović  rekla je da su „Kolosi“ prepoznati od Gradske uprave kao neko ko se izuzetno mnogo bori za prava svojih štićenika, za prava osoba sa invaliditetom i djecu sa posebnim potrebama, te istakla kao značajno to što je od ove godine prvi put  u konkursu za stipendiranje od 20 stipendija predviđena jedna za stipendiranje djece sa posebnim potrebama, sa nižim prosjekom u odnosu na traženi prosjek za druge studente.

„Ove godine Gradsk uprava stipendira i 42 učenika sa posebnim potrebama koji idu u osnovnu i srednju školu“, napomenula je Ugrenovićeva.

Prema njenim riječima, radi se na prevazilaženju arhitektonskih barijera, ali , kako je istakla, barijere i dalje postoje u našoj tradiciji i kulturi.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...