BIJELJINA: OKRUGLI STO O RAZVOJU NERAZVIJENIH I IZRAZITO NERAZVIJENIH OPŠTINA

Datum:

Share post:

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je u Bijeljini okrugli sto o održivom razvoju 35 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj kako bi novoj Vladi ponudili moguće mjere za unapređenje demografske i finansijske održivosti ovih opština.

Generalni sekretar Saveza Aco Pantić rekao je uoči skupa da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu pružala razne oblike materijalne i nematerijalne podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama i očekujem da se ta podrška nastavi.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je nadu da će Vlada Republike Srpske prihvatiti neke od inicijativa iz ovih opština i pretočiti iz u zakonska rješenja koja će pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, navodeći da u ovim sredinama živi više od 250.000 stanovnika.

 

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je naveo da dio finansija od PDV-a i drugih poreza treba povećati u korist nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

On je istakao da će kroz razgovore načelnika ovih opština i stručnjaka tražiti najbolje moguće mjere za rast prihoda nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica i dodao da se položaj ovih opština mora rješavati kroz sistemska rješenja, a jedna od ideja je formiranje fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je novinarima da pomoć ovim lokalnim zajednicama treba da bude sistemska, jer se pored nerazvijenosti susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, što je dodatni problem u Hercegovini koja je razuđena i prilično nenaseljena, a Nevesinje na 1.000 kilometara kvadratnih ima 14.000 stanovnika.

Načelnik izrazito nerazvijenog Čajniča Goran Karadžić kaže da je ova opština do rata bila razvijena i da nije imala nezaposlenih, a sada se sreće sa problemom da zadrži stanovništvo, iako imaju ogromne prirodne resurse u vodnom bogatstvu, poljoprivredi i preradi drveta.

On je dodao da su stručnjaci koji su potrebni opštini, poput učitelja i ljekara, nekada imali veće plate u malim sredinama nego u velikim gradovima, što danas nije slučaj, te naveo da je od rata do danas iz Čajniča odškolovano više od 30 doktora nauka, ali ih nema u ovoj lokalnoj zajednici.

Karadžić je slikovito objasnio da mladi stručnjaci odlaze za trupcima koji se izvoze u veći centar na preradu, ističući da taj proces treba zaustaviti i tako će se proizvodnja u malim sredinama finalizovati.

Kao neophodnost da se sačuva stanovništvo u malim sredinama naveo je i preraspodelu poreza u korist nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić smatra da ovakvim lokalnim zajednicama treba dati određene podsticaje da bi se stanovništvo zadržalo, kao što je davanje većih plata stručnjacima u ovim opštinama i da Vlada preuzme finansiranje rada vrtića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Omladina RSS donacijom Biblioteci obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava (foto)

Republička omladina Srpske /ROS/ donirala je 50 knjiga Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ povodom obilježavanja 23. aprila – Svjetskog...

Bijeljinska Biblioteka uručila priznanja „NAJ ČITALAC“

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, pored popusta od 50% na godišnju cijenu članarine, bijeljinska Biblioteka "Filip...

MIĆO ŽIVIĆ: Ne “vozikajte se“ po Crnjelovu – gospodo iz EUFORA i NATO pakta vratite se tamo odakle ste došli (foto,video)

EUFOR u Obarskoj i Crnjelovu EUFOR ili Snage Evropske unije je naziv za vojsku u Bosni i Hercegovini koji nadgleda vojnu implementaciju Dejtonskog sporazuma.  Snage EUFOR...

VAŠA ’’BENELLI’’ OBUĆA BIJELJINA: Maturantima do 20% sniženja (foto,video)

Maturanti posjetite prodavnice ’’Benelli’’ obuće u Bijeljini i Brčkom i iskoristite priliku na popust do 20%. +387 55 212...