Bijeljina:  Obilježene Zadušnice

Datum:

Share post:

Velike ili Vaskršnje zadušnice su danas obilježene i na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, gdje je više hiljada građana u znak sjećanja na sve preminule, prislužilo svijeće.

Nakon službe u crkvi, običaj je da se na ovaj dan okade grobovi i preliju vinom,  te na njih ostavlja cvijeće i zapale svijeće. U Semberiji, ali i nekim drugim krajevima je običaj i da se na groblja iznosi i hrana, koja se dijeli svima koji traže milostinju.

Oni koji ne mogu danas izaći na groblja zbog udaljenosti, odlaze do najbližeg hrama gdje obavljaju pomen za upokojene. Ovaj dan za pravoslavne vjernike veoma je važan.

– Moramo njegovati običaje i tradiciju. Na Zadušnice se okupimo oko grobova namilijih, a to su radili i naši preci i tome moramo učiti i buduća pokolenja -kaže Anđelko Stjepanović.

TESTNA REKLAMA

I Milorad Zekić došao je da prisluži svijeću upokojenim.

– Mnogo prijatelja sam izgubio u minulom otadžbinskom ratu. S tugom i poštovanjem se sjećam onih koji su stvorili Republiku Srpsku i koji su se žrtvovali za naš mir i našu slobodu. Mislim na njih svaki dan, ali zadušnice su poseban dan koji je baš posvećen svima koji više nisu sa nama – rekao je ovaj Bijeljinac.

Ovo je dan koji posvećujemo svima koje je ruka Božija preselila u vječnost. Dan, kada se molimo Bogu za njihov smiraj poručio je i protostavrofor Zoran Petrović.

– Da se sjetimo onih čiji smo potomci. Da se za njih prekrstimo i obratimo srcem i dušom Bogu da ih blagoslovi u vječnosti. Da budemo njihovi dostojni potomci.

Ovo je dan kada se sjećamo duša pokojnika ali i da povedemo računa o svojem življenju. Da budemo dobri roditelji, prijatelji, da prije svega budemo dobri ljudi – rekao je sveštenik.

Srpska pravoslavna crkva odredila je posebne dane kada se moli za pokoj duša preminulih – Zadušnice i to četiri puta godišnje, a obilježavaju se uvijek subotom.

Izvor: srpskainfo.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...