BIJELJINA: “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”

Datum:

Share post:

 S ciljem skretanja pažnje na problem trgovine ljudima, odnosno nasilne udaje djevojčica, danas je u Bijeljini u organizaciji Fondacije “Lara”, održana javna tribina na temu “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”.

Javna tribina je dio istoimene kampanje koju Fondacija “Lara”, u partnerstvu sa Udruženjem “Novi put” iz Mostara, Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženjem “Zemlja djece u BiH” iz Tuzla, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti BiH, realizuje povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Djevojčice nakon odlaska u nove porodice obično bivaju seksualno i radno eksploatisane, te prinuđene na prosjačenje. Njihove rane trudnoće nerijetko dovode da raznih bolesti ili smrti novorođenčadi. Ovi brakovi su uglavnom ilegalni, tako da ne postoji zvanična statistika, vezana za ovaj problem.

U pitanju je pojava koja na više načina ugrožava prava djeteta, a zbog važeće zakonske regulative i stava pojedinih institucija da je u pitanju običajno pravo Roma, dolazimo do toga da se kasnije na sudu ta djela kvalifikuju kao “obljuba nad maloljetnim licem”, tako da ovi slučajevi ne dobijaju ni zaslužen sudski epilog, te je s toga cilj ove kampanje da se ukaže na to koliki je ovo problem i šta stvarno stoji iza toga, a to je svakako trgovina ljudima.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ: Novo lice SDS – Nešković na prvom mjestu za Dom naroda BiH

MILIČEVIĆ: Imamo svoju listu za Dom naroda BiH i na prvom mjestu je Želimir Nešković Danas je u Banjoj...

BILJANA GRBOVIĆ, savjetnik u roditeljstvu: „Moguće je odgojiti dete koje može da bude duboko duševno biće, biće ljubavi“ (video)

U bijeljinskoj Biblioteci "Filip Višnjić", ove semice organizovano je besplatno predavanje "Kako da vaspitate dijete bez kritikovanja" održala...

Saudijci dobijaju fantastične automobile zbog istorijske pobjede (foto)

Svi reprezentativci Saudijske Arabije dobiće spektakularni primjerak automobila Rols-Royce Phantom nakon sjajnog prvog meča na Svjetskom prvenstvu u...

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte

PETROVIĆ: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Biheljine je rekao da je do sada...