BIJELJINA: ''Nešković osiguranje'' za pola godine U PLUSU 4 MILIONA KM

Datum:

Share post:

Zbog nelegalnih popusta i odluke regulatora da smanji premiju skoro sva osiguravajuća društva u Srpskoj znatno su lošije poslovala u prvom polugodištu u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najprofitabilniji su i dalje „Nešković osiguranje“ i „Drina osiguranje“, dok je „Atos osiguranje“ imao najveći pad.
 

Prema podacima Agencije za osiguranje RS na nivou sektora osiguranja u prvom polugodištu ostvarena je dobit od 14 miliona КM, što je za čak 26,6 odsto manje u odnosu na isti period 2018. godine.

Deset društava za osiguranje je iskazalo neto dobit od 16 miliona КM, dok je pet društva iskazalo neto gubitak, u ukupnom iznosu od dva miliona КM.

Ipak, zarada i kod onih koji su bili u plusu je smanjenja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine.

TESTNA REKLAMA

Najveći pad zabilježilo je „Atos osiguranje“, koje je prošle godine promijenilo vlasnika.

Ovo društvo je prvo polugodište 2019. završilo sa minusom od 618.672 KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu imalo dobit od 2,3 miliona KM.

„Atos osiguranje“ je od „MG Minda“ u avgustu prošle godine kupio austrijski koncern „Grawe“ za više od 23 miliona KM.

„Krajina osiguranje“ prvo polugodište je završilo u minusu od 907.712 KM i takođe je povećan u odnosu na prošlogodišnji gubitak kada je iznosio 271.623 KM.

Sa gubitkom je poslovalo i „Triglav osiguranje“, „Wiener osiguranje“ i „Premium Invest osiguranje“.

Najveću dobit ostvarilo je „Nešković osiguranje“ koje je prvo polugodište završilo u plusu od 4,02 miliona KM, ali je ta dobit smanjena za oko 800.000  KM manje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Slijedi ga „Drina osiguranje“ sa 3,2 miliona KM dobiti i ona manja je u odnosu na isti prošlogodišnji period za 200.000 maraka.

Durmić: Smanjenje premije oborilo prihode

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je da je na lošije rezultate vjerovatno uticalo smanjenje premije u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti u oktobru prošle godine.

„To je značajno uticalo na prihode jer znamo da više od 60 odsto u strukturi premije čini premija od autoodgovornosti“, naglasio je on i dodao da je to uticalo i na nešto nižu dobit koju je ostvarilo „Drina osiguranje“ kojim on rukovodi.

Kazao je i da su na tržištu i dalje prisutni nelegalni popusti te da su i izraženiji u odnosu na prošlu godinu.

„Vjerovatno su i vantarifni popusti doprinijeli na lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu. Većina društava imaju velike troškove sprovođenja osiguranja i već početkom septembra Agencija će održati sastanak sa osiguravajućim društavima na tu temu“, kazao je Durmić.

Dujaković: Društva nisu smanjila troškove srazmjerno smanjenju premije

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao da je Agencija u 2018. godini smanjila premiju za 10 odsto kod osiguranja od autoodgovornosti kako bi postepeno pripremila društva za osiguranje za liberalizaciju, te izbjegla veće udare na likvidnost i solventnost tržišta osiguranja.

„S obzirom na to da u strukturi premije osiguranja dominira osiguranje od autoodgovornosti smanjenjem premije smanjeni su i prihodi od premije u prvom polugodištu 2019. godine. Očigledno ja da društva za osiguranje nisu srazmjerno smanjila troškove poslovanja, čime bi zadržala ista stope profitabilnosti“, rekao je Dujaković.

Dodao je da je problem sa kojim se susreću društva za osiguranje i smanjivanje stopa prinosa na ulaganja i sve manja raspoloživost profitabilnih opcija za ulaganja sredstva za pokriće tehničkih i matematičkih rezervi.

„Već duži period su prisutni različiti oblici stimulisanja osiguranika u osiguranju od autoodgovornosti, od kojih je neke teško dovesti u vezu sa polisom, a svojstveni su većini tržišta sa regulisanim premijama u ovoj vrsti osiguranja. Ova praksa takođe utiče na smanjenje profitabilnosti društava za osiguranje“, kazao je Dujaković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...