BIJELJINA: Nakon utapanja dvadesetogodišnjeg mladića u Drini-zašto uvijek kasno reagujemo?

Datum:

Share post:

Drina svake godine, najčešće tokom jula i avgusta, za vrijeme velikih i nesnosnih vrućina, odnosi ljudske žrtve. I najnoviji slučaj utapanja dvadesetogdišnjeg mladića, Ognjena Pantića iz Patkovače, na Drini, u Amajlijama,  ponovo pali svjetla za uzbunu i upozorenje. Nažalost, po nekom nepisanom pravilu, uvijek reagujemo nakon tragedije i gubitka ljudskog života. Kao društvo, izgleda da smo nedovoljno organizovani i spremni da se uhvatimo u koštac sa, ponekad nam se čini, običnim i svakodnevnim ljudskim problemima. Kako nam se moglo dogoditi da u drinske brzake ulaze neplivači, golobradi mladići, često i djeca, bez vidljivih tabli sa upozorenjima i bez drugih načina obavještavanja?

Prvo upozorenje  trebalo je da bude utapanje tridesetpetogodišnjeg mladića u Drini kod Kozluka, koje se dogodilo prije više od mjesec dana. Inače, početak svake ljetnje sezone na kupalištima i otvorenim vodenim površinama trebalo bi da bude obilježen i medijskom kampanjom, podržanom  upozorenjima o ćudima Drine, opasne i nepredvidive rijeke koja, po pravilu, kako su stari ljudi još zapamtili,i učili one mlađe od sebe, odnosi najbolje plivače. Za neplivače, u tom slučaju, prilazak ovoj brzoj i ćudljivoj rijeci trebalo bi da bude, ako ne zabranjen, onda strogo kontrolisan.

Ničemu nas, izgleda, nije naučilo utapanje dvije djevojčice ispod Pavlovića mosta u 2017. godini, niti utapanje tri dječaka na Drini u Janji, koje se dogodilo u julu 2013. godine. U proteklih dvadeset i pet godina nakon rata zabilježeno je više utapanja u Drini, pogotovo na potezu iznad Pavlovića mosta.

Istina je i to da su se odmah nakon utapanja djevojčica na Drini ispod Pavlovića mosta pojavile table upozorenja, koje su naglašavale obavezno prisustvo starijih uz djecu koja borave na drinskim obalama. Takvih tabli upozorenja nije bilo i nema na drugim drinskim plažama, pogotovo onima koje godinama izgledaju divlje i neuređene.

TESTNA REKLAMA

Veliki problem za kupače na Drini predstavljaju i veliki “bazeni” u koritu rijeke, nastali nekontrolisanom eksploatacijom šljunka. O tome se, uglavnom, ćuti. Mnogi, čak i najiskusniji plivači, priznaju da Drinu nikada nisu dovoljno upoznali, da bi bili sigurni da neće napraviti neki pogrešan korak.  Uređenje drinskih obala, pogotovo uređenje jedne gradske plaže na kojoj bi postojale sve neophodne bezbjednosne mjere, ozbiljna je tema kojoj bi trebalo i ozbiljno  pristupati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...