Na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, danas je održana promocija publikacije i rezultata istraživanja „Ostati ili otići iz BiH?“. Istraživanje je sproveo tim kolega Ekonomskog fakulteta Brčko i Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, ispitujući stavove i mišljenja studenata ova dva fakulteta.

Dilema pred kojom se nalaze mlade generacije: Ostati ili otići iz Bosne i Hercegovine? Kako na to gledaju mladi na Ekonomskom fakultetu Brčko i Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina?

„Istraživanje je urađeno na uzorku od 100-tinjak studenata, procentualno, polovina studenata svih godina oba fakulteta i ono predstavlja istraživanje stavova i mišljenja studenata oba fakulteta o uslovima života u dva grada i uslovima studiranja“, rekla je prof. dr Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Prema njenim riječima, na Fakultetu poslovne ekonomije su zadovoljni dosadašnjim interesovanjem svršenih srednjoškolaca za ovaj fakultet i kako dodaje, možda čak imaju i više zainteresovanih nego što je to bio slučaj prethodne godine.

„Ova moja ideja je stara godinu ili dvije dana i uz pomoć studenata i saradnika sam uspio da je realizujem. Ideja se tiče razmišljanja nas i studenata – da li smo mi gurnuti u dilemu Ostati ili otići iz BiH ili se to može nekako drugačije tretirati? Nažalost, svjedoci smo da se svake godine povećava broj mladih koji odlaze u inostranstve, čak i mlade porodice, zbog posla i boljeg uslova života, ili čak sigurnosti. Zbog toga smo sproveli istraživanje među studentima oba fakulteta na uzorku od 16,1% studenata Fakulteta poslovne ekonomije i 15,5% studenata fakulteta u Brčkom“, objasnio je Stevan Stević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Brčkom i Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini.

Studenti su odgovarali na 30 pitanja koji se tiču pet cjelina – godina studija i uspjeh studenata, uslovi života u BiH, kvalitet obrazovanja, ostati ili otići.

Cilj istraživanja bio je da se dobiju detaljniji podaci o stavovima i mišljenjima studenata o uslovima Života u rodnom kraju, o uslovima i kvalitetu studija u Brčkom i Bijeljini, kao i o razlozima ostanka ili odlaska iz Bone i Hercegovine. Pored toga, cilj istraživanja bio je i da se, komparativnom analizom i odgovarajućim metodima statističke analize, utvrde sličnosti i razlike u stavovima i mišljenjima studenata posmatranih prema polu, godini studija i mjestu studiranja, kao i da se utvrdi eventualna zavisnost različitih modaliteta posmatranih obilježja.

Prema riječima profesora Stevića, a prema analizama istraživanja, nema brige kada je upitanju ostanak mladih na našim prostorima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име