MZ Janja kod Bijeljine je u srijedu (26. jun 2024.) posjetio Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, te razgovarao sa građanima i Seadom Trnovcem predsjednikom Naroda i Pravde.

Ministar Nerin Dizdar je posjetio Medžlis IZ Janja te razgovarao sa Elmom Gradašević, učenicom generacije OŠ „Mesa Selimović“ Janja i Lamijom Musić, učenicom generacije Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini.

Tom prilikom ministar Dizdar je obećao učenicama generacije da će biti nagrađene od strane ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH.

Tokom ove posjete dogovorena je i realizacija nekoliko važnih infrastrukturnih projekata na na području MZ Janja, a koji će biti realizovani uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Tako je kao prioritet dogovorena realizacija projekta “ Uređenje plaže na Drini u Janji“ uz napomenu da su sredstva za projekat već odobrena, te da je u toku dobijanje neophodnih saglasnosti iz JU ’’Vode Srpske’’, kako bi se krenulo u implementaciju projekta.

Sledeći infrastukturni projekat koji je usaglašen između ministra Dizdara i predsjednika NIP Janja Seada Trnovca je izgradnja sportske dvorane na stadionu FK ’’Podrinje“ Janja koji će takođe biti finansiran sredststvima Federalnog ministarstva.

-Izgradnjom dvorane, uređenjem pomoćnog terena s plastičnom podlogom, za koji su odavno obezbijeđena sredstva, zamjenom stolica na tribinama, imaćemo jedan od najljepših stadiona, a stvoriće se i pretpostavke za mnogo lakše funkcionisanje FK ’’Podrinje“ Janja, rekao je Trnovac.

Takođe potpisani su ugovori o podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica projektima Medžlisa Islamske zajednice Janja i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

U Janji se svake godine obrađuje više od dvadeset hektara poljoprivrednog zemljišta, a u cilju unapređenja rada, trenutno se provodi projekat izgradnje silosa kapaciteta 1.000 tona i sušara, kako bi se osigurali smještaj, sušenje i čuvanje žitarica.

Kako je naglašeno ovom prilikom, nabavka i postavljanje silosa i sušare za žitarice je projekat od velikog značaja za povratnike u Semberiji, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz adekvatnu podršku želi stvoriti uslove za održivi povratak i razvoj ove lokalne zajednice.

Ministar Nerin Dizdar i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emir Musli potpisali su dva ugovora, jedan za projekat novog grijanja u Mektepskom centru, te drugi za projekat mašinskog malterisanja, gletovanja i krečenja Preljubovića Dašnica džamije u Bijeljini. Ukupna vrijednost oba ugovora iznosi 50.000 KM.

Projekat zamjene prozora na Atmadža džamiji u džematu Atmačići, projekat izgradnje ograde oko starog harema Ahmed-bega Salihbegovića džamije i nastavak projekta izgradnje garaža za poljoprivrednu mehanizaciju ostaju na čekanju, za sljedeću godinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име