Bijeljina: Mitrić tražio produženje roka za studente

Datum:

Share post:

Neophodno je zabraniti dvojna radna mjesta sa stalnim radnim odnosom u Srpskoj i inostranstvu. Na taj način bi se obezbijedila nova radna mjesta za profesore u RS, rekao je narodni poslanik Darko Mitrić obrazlažući amandman koji je predložio, a o kojem će se poslanici izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica NS RS.

Mitrić pojašnjava da budžet Srpske profesorska plata godišnje košta oko 50 000 KM u brutu i da bi donošenje jedne ovakve odluke bilo korisno i u finansijskom smislu.

„Kada se napravi ugovor o privremenim i povremenim poslovima taj iznos smanjuje se na 15 000 KM u brutu, a kvalitet nastave ostaje isti. S druge strane, time bismo obezbijedili nova radna mjesta za profesore u Srpskoj. Zato je važno da ovaj amandman bude usvojen “, kaže Mitrić.

Produženje roka studiranja
Klub poslanika SDS-a na posljednjem skupštinskom zasijedanju uputio je još jedan Mitrićev amandman vezan za obrazovanje. Naime, oni su ukazali da u zakonu o univerzitetu nije bio predviđen diplomski studij nego osnovni  i terminološki treba usaglasiti odredbe Prijedloga zakona sa zakonom koji se odnosi.

„Produženje roka od godinu dana za studente osnovnih i postdiplomskih studija prilično je kratko i pitanje je da li će u tom roku uspjeti završiti započeti osnovni ili postdiplomski studij“, objašnjava Mitrić.

TESTNA REKLAMA

Dodaje da treba imati u vidu da ti studenti nisu imali zakonsku mogućnost da polažu ispite od oktobra 2018. pa doda na stupanja na snagu predloženih izmjena i dopuna zakona jer im status nije bio regulisan.
„I inače je veoma sporno da li se može ograničiti vrijeme studiranja“, zaključuje Mitrić.

Izvor: noviglas.info
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...