Bijeljina – ''MALAC GENIJALAC'': Kako od prosječnog djeteta napraviti genijalca?

Datum:

Share post:

Školica “Malac Genijalac” je zaštićeno ime koje posluje širom Evrope, u 12 zemalja  ima 182 školice, iz kojih je izašlo preko 28000 zadovoljnih mališana. U Bosni i Hercegovini postoji u 26 gradova, između ostalog i u Bijeljini.

Kod Malca Genijalca svom djetetu možete obezbijediti sve na jednom mjestu – posjeduju pet različitih programa prilagođenih uzrastu svakog djeteta. Naime, Bijeljina je jedna od većih centara Malca genijalca. Postoji još od januara 2017.godine, a trenutno nude četiri programa- Mentalna aritmetika, Numicon, Pobjedničko učenje i Super um. 

Numicon – prvi program za najmlađe
Vlasnik školice „Malac genijalac“, Predrag Pelemiš predstavio nam je sve programe koje posjeduje „Malac Genijalac“ . Progam za najmlađe „Numicon“ namijenjen je za djecu od treće do pete godine, a odnosi se na razvoj matematičkih spsobnosti.

„Numicon je numeričko-didaktički program koji dolazi iz Engleske sa Oxford Univerziteta koji je  proglašen 2015. godine za najbolju numeričko-didaktičku igricu, jer deca kroz igru uče o matematici. Drugim rečima, tu ih spremamo za mentalnu aritmetiku.  Na zabavan i slikovit način uz primenu raznih oblika i boja, uspešno savladaju pojam broja, što je jako bitno da u tom ranom periodu života, od treće do pete godine savladaju i budu spremni za školu i sve druge aktivnosti“, rekao je Pelemiš za portal Dešavanja u Bijeljini.

TESTNA REKLAMA

Predrag Pelemiš, vlasnik školice „Malac genijalac“

 
Mnogi roditelji su u zabludi, što se tiče školice, smatra Pelemiš, te ističe da je školica prilagođena svakom prosječnom djetetu.

„Vlada mišljenje da je ovo škola za genijalce, a zapravo ovo je škola za prosečnu decu od koje mi pravimo genijalce. Svako prosečno dete može biti genijalac ukoliko se potrudi“, rekao je Pelemiš.

Abakusom do razvijanja moždanih sinapsi
Drugi program je Hikari program mentalne aritmetike koji dolazi iz Japana, koja je inače zemlja kolijevka mentalne aritmetike. Predviđen je za uzrast od četiri do dvanaest godina.  Kada je riječ o mentalnoj aritmetici, sve se zasniva na upotrebi drevne računaljke – abakus. Malci su najviše zainteresovani za mentalnu aritmetiku, s obzirom da je to nešto novo na našim prostorima.

„Koristimo abakus na kojem deca, pre svega, uče raspored kuglica i onda počinju da zamišljaju taj abakus, odnosno rade vizualizaciju što je ustvari cilj našeg programa-da se razvijaju moždane sinapse. Naš je program jedinstven po tome što imamo online platformu na kojoj učitelji puštaju deci različite nizove brojeva sa različitim dužinama i brzinama. Malci svaki put moraju  u svojoj glavi, kad vide broj koji izlazi na ekranu, da namjeste kuglice u zamišljenom abakusu, da zapamte fotografiju i da odluče koju formulu će koristiti. Upravo na taj način se usklađuje lijeva i desna hemisfera mozga“, ispričao je Pelemiš za portal Dešavanja u Bijeljini, objašnjavajući šta je zapravo mentalna aritmetika, te dodao da je cilj programa totalno drugi – to je koncentracija, fokus, pažnja i memorija. 

 
Osnovna nastava za mentalnu aritmetiku odvija se vikendom, kada se prelazi predviđeno gradivo i čas traje 2 sata i 15 minuta. Takođe, postoje tri radna dana u toku nedjelje, srijeda, četvrtak i petak, po sat i po vremena, kada su „otvorena vrata“ za sve polaznike.

Super um je zapravo nastavak škole mentalne aritmetke gdje su se utkale neke oblasti klasičnog obrazovanja, ali je poenta u tome da se sve radi na mentalnom nivou -bez upotrebe digitrona i olovke. Super um mogu da pohađaju djeca do 17 godine. Pelemiš je istakao da su na ovaj program izuzetno ponosni, s obzirom da su Evropski prvaci u mentalnom računanju, već dvije godine zaredom.

Pobjedničko učenje i Malac Računarac – potreba današnjeg vremena
Preostala dva programa, Pobjedničko učenje i Malac računarac, zapravo su proizvod današnjeg vremena u kojem djeca žive. Pobjedničko učenje se sastoji iz dva modula – prvi modul su mape uma, tehnike pamćenja i prezentovanja, dok se u drugom modulu uključuju i tehnike brzog čitanja. Odlična je pomoć osnovcima, srednjoškolcima, studentima, ali i svima koji mnogo čitaju. Malac Računarac  je škola programiranja za djecu od 10 i više godina. Djeca će krenuti sa učenjem bazičnih programa, pa idi ka složenijim. Previđeno je upoznavanje sa računarom, računarskom opremom i računarskim programom, odnosno detaljno upoznavanje sa hardver-om i softver-om.

Kako je biti učitelj u klasičnoj školi, a kako u Malcu genijalcu?
U današnje vrijeme, veoma je teško biti prosvjetni radnik-učitelj, a kada od djece treba napraviti genijalce, teret je dodatno veći. Maša Vuković, učiteljica u bijeljinskom „Malcu Genijalcu“ trenutno se bavi prvim programom – Numikonom, Mentalnom aritmetikom i Pobjedničkim učenjem. Iako je osnova ista u klasičnoj školi i školici „Malac Genijalac“, postoje bitne razlike, rekla je za Dešavanja u Bijeljini Maša.

Maša Vuković, učiteljica

„Razlika je u specifičnosti bavljenja numikonom ili mentalnom aritmetikom, jer to su posebne obuke. Ipak, sve mora da počiva na tim osnovama pedagoga, psihologa i vaspitača. Mi često kažemo da je osnovna škola jako bitna i mi se ovde nekada bavimo stvarima koje se tiču konkretno osnovne škole. Definitivno se oslanjamo na sve ono za šta smo se školovali, ali ovakvo radno mjesto ostavlja slobodu planiranja časa učitelju, naročito što se tiče slobodnih aktivnosti. Dosta kreativnije može da se iskoristi vrijeme“, ispričala je sa osmijehom na licu, Maša Vuković, učiteljica u bijeljinskom Malcu genijalcu.

U toku je upis u školicu „Malac Genijalac“
Maša je ovom prilikom istakla da je u toku upis u školicu, koji se inače vrši dva puta godišnje, u septembru i takozvani, zimski upis koji je otvoren do kraja januara.

 „U toku je zimski upis, a sa novim grupama polaznika krećemo krajem januara ili početkom februara. Imamo  probne časove i besplatne radionice za polaznike, upoznajemo ih sa programom i sa abakusom. Praktikujemo, prije svega, zakazivanje probnog časa da bismo se prevashodno upoznali sa roditeljima i sa djecom, ali i da djeca i roditelji vide naš princip i sistem rada , da se dijete upozna sa atmosferom, sa materijalima i sa samom koncepcijom časa. Kada je riječ o mentalnoj aritmetici, imamo probne časove i mali test procjene, kako bi odredili u koju grupu spada budući učenik“, rekla je Maša.

S obzirom na situaciju u školama i na skraćene časove, Malac genijalac odlučio je da organizuje pomoć pri učenju, dok traje pandemija korona virusa kako bi roditeljima izašli u susret i olaškali mališanima da savladaju osnovno gradivo. Za sve koji pohađaju mentalnu aritmetiku, pomoć pri učenju je besplatna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor:desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS prisustvovao je večeras Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini gdje je ponovio da je...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....