BIJELJINA: Koalicija ''Kolosi'' u protekloj godini postigla izuzetne rezultate uprkos pandemiji

Datum:

Share post:

Koalicija “Kolosi” formirana je u julu 2007. godine pod nazivom "Koalicija organizacija osoba sa invaliditetetom" KOLOSI-BN, i u njenom sastavu je bilo deset udruženja. Za 13 godina rada, koalicija je postigla izuzetne rezultate, naročito kada je riječ o djeci sa poteškoćama u razvoju.

Svojim trudom i zalaganjem, prepoznali su osnovne probleme lica sa invaliditetom na području opštine Bijeljina, a to su arhitektonske barijere, posebno kod obrazovnih ustanova.


Tehnički sekretar Koalicije Milorad Jović kaže u razgovoru za portal Dešavanja u Bijeljini da je prioritet rješavanje arhitektonskih barijera kod obrazovnih ustanova, posebno osnovnih škola, budući da mnoga djeca zbog ortopedskih pomagala ne mogu da pohađaju školu.

“Neophodno je da se obezbijedi pristupna rampa i toalet u svim školama na području Bijeljine. U protekloj godini podnijeli smo inicijativu da se u OŠ “Sveti Sava” napravi pristupni prilaz, jer imamo dijete koje pohađa tu školu”, rekao je Jović.

TESTNA REKLAMA

Naredni cilj koalicije je da se obezbijede asistenti već u predškolskom obrazovanju, jer se pedagozi nisu ranije susretali sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju. 

“Prava inkluzivna nastava podrazumijeva da svaka osoba sa invaliditetom i nekom vrstom poteškoće, ima pravo na obrazovanje, a potreban je stručni kadar kao što je defektolog, psiholog, logoped ili personalni asistent.

Gradska uprava i dalje nije obezbijedila prilaz za osobe sa invaliditetom

Jović je podsjetio da Grad Bijeljina, i pored stalnih zahtjeva, još uvijek nije u svojoj Gradskoj upravi obezbijedio lift, odnosno prilaz za osobe sa invaliditetom. Među odbornicima u Skupštini Grada Bijeljina, nalazi se i jedna osoba koja koristi invalidska kolica, te se postavlja pitanje kako će isti prisustvovati održavanju Skupštine.

“To je jedna velika mrlja iz prošlosti, a ako nova vlast nastavi da radi na isti način, mislim da ćemo u nekom narednom period morati doći pred Gradsku upravu. To nije dobra volja – to je obaveza.  Jedan odbornik Skupštine Grada Bijeljina koristi invalidska kolica. Na koji način misle da njihov kolega prisustvuje održavanju Skupštine? Za takve osobe je ponižavajuće da ih nosite. Oni mogu da se kreću, ukoliko im obezbijedite uslove koji su neophodni u 21.vijeku”, rekao je Jović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Gradski park i centar Grada prilagođeni osobama sa invaliditetom

Tokom godine, Gradska uprava Grada Bijeljina imala je i poteze za pohvalu, kaže Jović. Nabavljeno je jedno električno vozilo koje je namijenjeno za najnepokretnije i najugroženije stanovnike koji nisu u mogućnosti da odu kod ljekara i obave osnovne potrebe. Auto je besplatno i u vlasništvu je Gradske uprave.

“U saradnji sa Gradskom upravom, uspjeli smo da centar grada i Gradski park prilagodimo osobama sa invaliditetom – od inkluzivnog igrališta za djecu do teretane na otvorenom i svim  ulazima u park, kao i česma kojoj može da se pristupi sa svih strana. Gradski trg je potpuno uređen, napravljena je i taktilna traka. Želimo da pohvalimo da i dalje funkcioniše zvučni semafor za slijepe i slabovide osobe, na mjestu gdje je najveća frekvencija saobraćaja – kod vrtića “Čika Jova Zmaj” i OŠ “Sveti Sava”, istakao je tehnički sekretar koalicije “Kolosi” za portal Dešavanja u Bijeljini i dodao da je veoma zadovoljan što je Centar za socijalni rad otvorio Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju, na inicijativu koalicije.

Jović: “Potrebno je da imamo obrazovan nastavni kadar koji će raditi sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju”

U narednom periodu, koalicija “Kolosi” planira nekoliko inicijativa, a jedna od osnovnih biće da se Pedagoški fakultet u Bijeljini dodatno angažuje kada je riječ o obrazovanju nastavnika koji imaju želju da rade sa osobama sa invaliditetom.

“Cilj je da u narednom periodu na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini pokrenemo inicijativu da uvedu dodatnu godinu, nakon završetka fakulteta, za nastavnike koji žele da rade sa osobama sa invaliditetom. Potrebno je da imamo obrazovan nastavni kadar koji će raditi sa tom djecom”, istakao je Jović, te dodao da je vrijeme da se inkluzija počne primjenjivati u pravom smislu.

Iako je pandemija dodatno opteretila rad koalicije, jer mnogi roditelji nisu htjeli da puštaju djecu na planirane aktivnosti koje su smanjene na 60%, uspješno su završili godinu.

Koalicija trenutno broji 13 udruženja od kojih je osam iz prvog sastava koalicije. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...