BIJELJINA: Karitas Švajcarske obezbijedio 150 vaučera za najugroženije

Datum:

Share post:

Karitas iz Švajcarske obezbijedio je 150 vaučera za kupovinu hrane i higijenskih proizvoda za najugroženije porodice u Bijeljini za naredna tri mjeseca i danas ih predao Gradskoj upravi i Udruženju građana „Otaharin“, kako bi oni mogli dalje da ih daju porodicama sa spiska.

„Karitas iz Švajcarske i Bijeljina već od ranije imaju dobru saradnji i dugujemo im veliku zahvalnost što su odlučili da tu praksu nastavimo i u trenutnoj situaciji. Mi smo zbog novonastale situacije poslali jedno pismo namjere i Karitas nam je izašao u susret tako što je obezbijedio vaučere za naredna tri mjeseca za 150 socijalno ugroženih porodica u Bijeljini u vrijednosti od 35.775 KM. Izabrano je 150 najugroženijih porodica, od toga 100 romskih, a 50 porodica preko centra za socijalni rad, prvenstveno samohrani roditelji, stariji bolesnici i invalidi“, rekao je Zamjenik gradonačelnika Predrag Jović.

 
On je istakao da će porodice sa spiska preuzimati vaučere, potpisati da su ih preuzeli i u određenoj prodavnici kupiti osnovne prehrambene proizvode.

„Moram da podsjetim da je Karitas zajedno sa Gradom Bijeljina i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice napravio zgradu od šest stanova, koja će uskoro porodicama biti predata na korišćenje. Vrijednost zgrade je bila 450.000 KM, gdje je Karitas obezbijedio 252.000 KM, resorno ministarstvo 100.000 KM i Grad Bijeljina 100.000 KM kroz građevinske dozvole, zemljište, vodoprivredu, saglasnost, itd. Napraviće se još jedna grada od šest stanova u vrijednosti od 484.000 KM. Tenderska dokumentaacija je završena i vrlo brzo se raspisuje tender za tu zgradu za koju je Karitas obezbijedio 244.000 KM, Ministarstvo 100.000 KM i Grad Bijeljina 140.000 KM. Porodice koje se tu usele će, pored stambenog zbrinjavanja dobiti i posao u preduzeću „Agro plan“ zahvaljujući UG „Otaharin“, najavio je Jović.

Karitas Švajcarska ovaj projekat radi na prostoru cijele BiH, odnosno u 19 opština i gradova. Vrijednost projekta je oko 440.000 KM i na ovaj način će pomoći oko 2.000 porodica u sljedeća tri mjeseca.

„Karitas iz Švajcarske ima višegodišnju saradnju sa Gradskom upravom i Udruženjem građana „Otaharin“. Radili smo već na stambenom zbrinjavanju Roma, na zapošljavanju Roma i zbog toga smo se odlučili da radimo i ovaj projekat pomoći najugroženijim porodicama u ovoj vanrednoj situaciji. Pomoć se sastoji od vaučera novčane vrijednosti od 50 KM do 125 KM zavisno od veličine porodice. Radi se o 150 porodica, a spiskove smo dobili od Grada Bijeljina. Projekat će biti realizovan u sljedeća tri mjeseca“, rekao je projekt menadžer na projektima stambenog zbrinjavanja Roma u Karitasu Bakir Omukić.

Izvršni direktor Udruženja građana za „Otaharin“ Dragan Joković čestitao je slavu svima koji obilježavaju Đurđevdan i dodao da je inicijativa Karitasa Švajcarske pokazala da najugroženije romske porodice imaju na koga da se oslone.
„Želim da se zahvalim Karitasu zbog saradnje sa Bijeljinom i u ovim teškim trenucima i zaista nam je važno da porodice koje su najugroženije imaju ovakvu podršku, da se mogu osjetiti sigurno i da neko i u ovim vremenima brine o njima. Izabrali smo porodice koje su zaista najugroženije. Što se tiče romskih porodica, njih 100 smo izabrali po jasnim kriterijumima koje smo dobili od Karitasa“, rekao je Joković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić – Ljubav prema muzici koja se rodila u djetinjstvu, traje i dan danas

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić bili su gosti emisije „Pjesma za tebe“ i uljepšali veče pratiocima...

AMERIČKE SANKCIJE GASE RAČUNE U BANKAMA: Pod udarom brojne firme i pojedinci u Srpskoj (foto)

Banke u Republici Srpskoj ovih dana gase račune svim fizičkim i pravnim licima  koja su se našla pod...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...