BIJELJINA: Karađorđeva ulica mijenja svoj lice (foto)

Datum:

Share post:

Ubrzana  poslijeratna stambena izgradnja iz temelja je promijenila i još uvijek mijenja izgled Bijeljine, pogotovo njenog centralnog gradskog jezgra.

Karađorđeva, nekadašanja Wilmastrasse (Vilmina ulica), odnosno nekadašnja Titova ulica, u prošlosti je predstavljala prvi bijeljinski korzo, služeći, kako je zabilježio profesor Slobodan Petrović u knjizi “Korzo stare Bijeljine”, za večernje šetnje i izlaske mladih. Korzo se protezao od Muzeja Semberije, pa sve do Sokolskog doma, ali najčešće do starog hotela “Drina”, odnosno do Autobuske stanice.

Tadašnja Wilmastrasse predstavljala je elitni dio grada u kojem su bile smještene sve važnije ustanove, opština, hotel, nekoliko apoteka, dvije banke, dvije crkve, škole, čitaonica i više ugostiteljskih objekata (restorani, aščinice, slastičarne). Iz tog vremena još uvijek u Karađorđevoj ulici postoji neobična zgrada na lijevoj strani ulice, uz novoizgrađeni objekat na lokaciji gdje je nekada bio Zanatski dom. Ta zgrada ima isturene balkon nad ulicom i prozorima, takozvanim “kibicfensterima”, koji gledaju duž ulice i odlična su “osmatračnica” za posmatranje šetača. Tu zgradu, u ono vrijeme neobičnu i modernu, izgradio je poznati dugogodišnji bijeljinski ljekar dr Lavoslav Pejčić.

Karađorđeva ulica-neobičan balkon

TESTNA REKLAMA

Vratimo se još malo Karađorđevoj ulici za koju je većina Bijeljinaca, bar onih starijih, smatrala da će zadržati taj svoj ambijentalni izgled i urbanističke karakteristike i u budućnosti, odnosno da će biti zaštićena od eventualnog rušenja karakterističnih objekata, po kojima se nekada prepoznavao centar grada sa starih požutjelih razglednica. Urbanisti i projektanti  su pokušavali da kroz plansku dokumentaciju zaštite  gradsko jezgro, ali, izgleda, bez uspjeha.

Uskoro će u Karađorđevoj ulici, u jednom njenom dijelu, otpočeti izgradnja novih stambeno – poslovnih objekata. Srećom, kuća u kojoj je nekada živio ugledni bijeljinski ljekar  pošteđena je rušenja, kao i Marića kuća, na desnoj strani Karađorđeve ulice, u kojoj se nalazi popularni  kafe – restoran “Frojd”. Najveći dio te ulice dobiće objekte sa prizemljem i tri do četiri sprata.

Marića kuća, Kafe restoran ''Frojd''

U nadležnom odjeljenju kažu da su redovno vršili reviziju planske dokumentacije, u skladu sa zadatim zakonskim okvirima, te da stvarnu valorizaciju tih objekata, očigledno je, vrše njihovi vlasnici, novi investitori i vrijeme u kome živimo. Tako će i Karađorđeva ulica u dogledno vrijeme, skoro pa potpuno, promijeniti svoj izgled.

Do kraja godine u zoni centra grada, inače, otpočeće izgradnja petnaestak novih stambeno – poslovnih objekata, tako da se građevinski bum u gradu nastavlja nesmanjenom žestinom i tempom.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Od ponedjeljka u Banji Dvorovi škola plivanja za djecu u riziku (foto)

Banja Dvorovi, kao jedna od tri društveno-odgovorne ustanove, odnosno preduzeća, već tradicionalno organizuje školu plivanja za djecu u...

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...