Bijeljina kandidat za "Evropski grad sporta 2020"
 

Datum:

Share post:

Petočlana komisija Evropske federacije prestonica i gradova sporta (The European Capitals and Cities of Sport Federation – ACES) iz Brisela boravila je u trodnevnoj posjeti Bijeljini, povodom kandidature Grada Bijeljina za "Evropski grad sporta 2020".

Na kraju posjete Bijeljini predstavnici ove Federacije istakli su da je u cijelom procesu odabira evropskih gradova sporta najvažnija promocija sporta kao zdravog načina života i nečega što donosi opštu dobrobit svim građanima.
Pored ovog, važni kriterijumi su – sportska infrastruktura, posvećenost lokalnih uprava sportu, ali i saradnja lokalnog i viših nivoa vlasti u oblasti sporta. Na osnovu ispunjenosti ovih kriterijuma grad može dobiti maksimalno 100 poena. Titulu evropskog grada sporta nose gradovi koji osvoje 75 poena ili više.

– Mislim da građani Bijeljine shvataju da je bolje baviti se sportom kao prevencijom mnogih bolesti nego liječiti se. Zahvaljujući našoj organizaciji i Gradskoj upravi, Bijeljina će biti promovisana kao grad koji kroz sport ulaže u zdravlje svojih stanovnika –  istakao je Đan Frančesko Lupateli, predsjedik Evropske federacije prestonica i gradova sporta.
On je dodao i da će delegacija koja je boravila u Bijeljini kandidaovati gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića kao delegata ove Federacije za BiH.


– Bijeljina je zaista sportski grad, ima dosta aktivnosti i veliki broj građana koji su uključeni u sportske aktivnosti. Gradska uprava nam je predstavila investicije i  planove za buduća ulaganja u razvoj sporta. Mi ćemo za dvije nedelje objaviti da li Bijeljina postaje evropski grad sporta za 2020. godinu – najavio je generalni sekretar Federacije Hugo Alonso.
Zahvaljujuću gostima na posjeti, gradonačelnik Mićić je istakao da se Bijeljina kandidovala za evropski grad sporta s ciljem da se promoviše sve što je do sad urađeno u oblasti sporta.

TESTNA REKLAMA

– Bijeljina procentualno ulaže najveći dio budžeta u sport od svih lokalnih zajednica u BiH. Imamo preko 150 registrovanih klubova, više od 10.000 sportista, 60 fudbalskih terena i nekoliko sportskih dvorana. Nastojimo da proširimo sportske aktinosti na što veći broj stanovnika. U  skladu sa tim, u planu je izgradnja biciklističke staze, staze za pješake, sportske dvorane i nekoliko fiskulturnih sala – najavio je Mićić.

Evropska federacija prestonica i gradova sporta osnovana je 1998. godine, a sjedište se nalazi u Briselu. Njihov projekat "Evropski grad sporta" finasira se iz sredstava Evropske komisije. Do sada su zvanje "Evropski grad sporta" ponijeli gradovi – Palermo, Rimini, Marbelja, Kumanovo, Sisak, Banja Luka, Bordo i dr.
 
Izvor: Gradska uprava
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...