BIJELJINA – JEKA LAZIĆ: Za posao ''grumera'' presudna je LJUBAV PREMA ŽIVOTINJAMA (foto)

Datum:

Share post:

„Greta grooming“ je simpatičan salon za šišanje i uređivanje pasa koji odiše ljubavlju prema kućnim ljubimcima. Zanimljiv naziv je dobio prema psu vlasnika salona – Greti, psu rase „Lagotto romagnolo“. Greta je već godinama prva u svojoj rasi u BiH i Srbiji. Vlasnica salona je svoju ljubimicu zajedno sa suprugom uređivala za izložbe i odatle je i potekla ideja za otvaranjem „grooming“ salona.
 
„Ideja za otvaranje jednog ovakvog salona nije došla slučajno. U ovom poslu, presudna je ljubav prema životinjama, jer nije moguće raditi sa psima ukoliko ih ne volite. Mi smo porodično zaljubljenici u pse i uvijek smo imali kućne ljubimce“, započela je razgovor za portal „Dešavanja u Bijeljini“ Jeka Lazić, grumer i vlasnica salona za šišanje i uređivanje pasa „Greta Grooming“.
 
Baviti se šišanjem i uređivanjem pasa, ne znači samo odlučiti i otvoriti salon, iza toga je mnogo drugih, bitnijih stvari. Veoma bitan je sam pristup psu i zbog toga to mogu da rade samo obučeni ljudi.

 
„Prije nego što sam počela da radim kao grumer, u Zagrebu sam završila kurs za grumera, a onda sam odlučila da uređivanje pasa podignem na viši nivo. Školovala sam se kod poznatih Ruskinja Ane Bardiševe i Irine Smirnove. Mnogo sam ponosna na te diplome, jer su to žene koje su bukvalno u službi grumerske magije, poznate u svom poslu širom svijeta“, objasnila je Lazićka.
 
Presudna je ljubav prema psima
 „Gruming“, odnosno uređivanje pasa iziskuje mnogo strpljenja, znanja, vještine i prije svega – ljubav prema psima.
 
„Nikada ne stavljam psa odmah na sto, već ga prvo pustim da prošeta po salonu i da se upozna sa prostorom. Zatim slijedi igra, pa poslastica, pa tek onda stavljam psa na sto za uređivanje. U ovom poslu nema žurbe, nema naglih pokreta, svaki segment mora da bude oprezan i precizan. Mogu da se pohvalim da sam izgradila njihovo povjerenje i dešava se da mi psi bukvalno zaspe dok ih šišam. Zbog toga sam zaista ponosna, jer mi se dešavalo da mi vlasnici dovedu psa koji se bukvalno trese od straha od prethodnih šišanja na drugim mjestima. Tada je potrebno dosta vremena da se pas oslobodi tog straha i ponovo stekne povjerenje u grumera. U takvim slučajevima molim vlasnike da se naoružaju dodatnim strpljenjem“, istakla je Lazićka za portal „Dešavanja u Bijeljini“. 

 
„Greta grooming“ salon pruža profesionalnu njegu na održavanju higijene i ljepote kućnih ljubimaca, odnosno pasa. Pored šišanja i kupanja specijalizovanim maskama koje obnavljaju i regenerišu krzno, tu je i četkanje, odnosno furminiranje istog, u zavisnosti od rase. Furminiranje se sprovodi uklanjanjem pseće poddlake i mrtve dlake, a učinak umanjuje linjanje do 90%. Pored toga, rade izbrijavanje intimne zone i šapa, higijena ušiju i sječenje noktiju.
 
„Dešavalo se i da ofarbam po koji repić ili uši kuce, ali, naravno, moram da naglasim da to nisu klasične farbe, nego krede u boji, koje ne sadrže parabene i traju veoma kratko, tačnije do narednog kupanja psa. To se radi po želji vlasnika, uopšte nije bolno za psa, proces kratko traje i, u svakom slučaju, pas izgleda drugačije od ostalih. Volim inovacije i drago mi je kad i vlasnici žele da uradim to“, iskrena je Lazićka.

Grumer je zadužen za higijenu i uljepšavanje pasa
 Kako navodi, oni su zaduženi isključivo za higijenu i uljepšavanje pasa, ali ne i za liječenje ljubimaca. Ukoliko primijete nešto zabrinjavajuće na psu, vlasniku ukazuju na to i daju prijedlog da sa svojim ljubimcem posjeti veterinara.
 
„Idealan period za prvu posjetu salonu je nakon što štene primi sve vakcine protiv zaraznih bolesti, što znači oko tri do četiri mjeseca starosti. Jako je važno da se pas već tada dovede u salon na uređivanje. Ne mora to da bude drastična promjena u izgledu, nego samo da se od malih nogu počne navikavati na okruženje salona, na zvuk fena, mašinice, na prinošenje makazica njegovoj glavici. Ovo napominjem zato što pojedinci čekaju i po godinu dana, neki i dvije, da bi doveli ljubimca na prvo uređivanje, a to nikako nije preporučljivo. Kada se pas u ranoj dobi upozna sa navedenim uređajima, on kasnije uređivanje neće doživljavati stresno, već naprotiv – kao sastavni dio svog života“, istakla je Lazićka.

 
Cilj njege psa nije samo spoljašnji izgled, već održavanje higijene psa. Održavajući higijenu, svom psu produžavate život. Kako Lazićka kaže za Dešavanja u Bijeljini, Bijeljinci u većini slučajeva imaju izgrađenu svijest i vode računa o higijeni svojih kućnih ljubimaca.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nismo iznenađeni Nešićevim tvrdnjama

Nismo uopšte iznenađeni tvrdnjama predsjednika DNS-a Nenada Nešića o tome kako ga je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, zvao...

MIRJANA ŠARENAC MIČIĆ, GENERALNI DIREKTOR TRB: Snaga znanja

Od privatizacije Tehničkog remonta Bratunac 2014. i pokretanja proizvodnje, kompanija pod skraćenicom TRB postaje zamajac industrijskog razvoja, ne...

Slovenačka delegacija posjetila bijeljinsku Bolnicu

Delegacija iz slovenačkog pobratimskog grada Žalec, predvođena gradonačelnikom Jankom Kosom, posjetila je danas JZU Bolnica “Sveti vračevi”. Gosti...

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...