BIJELJINA: Izložba o Sarajevskoj hagadi

Datum:

Share post:

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba pod naslovom „Tri života Sarajevske hagade“, koju je organizovao Zemaljski muzej BiH i Američki kutak Bijeljina, uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Jedan od organizatora izložbe, Mirsad Sijarić, vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH, izjavio je da je Sarajevska hagada, jevrejski liturgijski tekst iz srednjeg vijeka, od 1894. godine, kada je otkupljena od strane Zemaljskog muzeja BiH, svega nekoliko sati bila dostupna javnosti i uglavnom je skrivana u sefovima i na tajnim mjestima u muzeju, iz raznoraznih razloga.

„ Sada se stiču uslovi da više o njoj govorimo, da je pokazujemo. I ova izložba je jedan od napora da, uz podršku Ambasade SAD u Sarajevu i UNESKO –a, dođe u druga mjesta u BiH. Izložba je do sada organizovana u Mostaru, Trebinju, Doboju, Brčkom, ide u Bihać, Tuzlu. Sretni smo da možemo podijeliti dio našeg zajedničkog kulturnog nasljeđa sa svima onima koji to žele vidjeti. Sarajevska hagada se, među stručnjacima koji se bave istraživanjem srednjovijekovne jevrejske umjetnosti, smatra najvažnijom i najvrednijom od petnaestak hagada koje su sačuvane u svijetu. Nama je važna, jer se kroz njenu istoriju jasno vidi da je ova zemlja vijekovima bila otvorena za različite ljude, kulture, religije. Ona je potvrda priče koja nije izmišljena u ovom  vremenu, već je nešto što traje“, istakao je Sijarić, naglasivši da  se Muzej BiH ponosi nečim što ima svjetski značaj.

Najljepše ilustrovana hagada na svijetu

TESTNA REKLAMA

 On je naglasio da Sarajevsku hagadu odlikuje i izdvaja od ostalih četrnaest sačuvanih hagada u svijetu  upravo to što je najbogatije ilustrovana i to je ono što je svrstava među najznačajnije spomenike svjetske kulturne baštine u ovoj oblasti. U 2017. godini Sarajevska hagada upisana je u UNESCO –ov registar Memorije svijeta.  

Sijarić je naglasio da je u prošloj godini obnovljen prostor u kome se čuva Sarajevska hagada. Za to je izdvojeno više od 350.000 KM, kako bi posjetioci mogli ući u prostoriju, vidjeti original, ali da bi se osigurali i konzervatorski uslovi, temperatura, vlažnost i svi drugi bezbjednosni elementi.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...