BIJELJINA: Igor Jurić studentima održao predavanje „Ukradena bezbjednost“ (foto)

Datum:

Share post:

Udruženje studenata prava “IUSTITIA” iz Bijeljine, zajedno sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odjeljenje u Bijeljini, večeras je u amfiteatru Centra za visoko obrazovanje organizovao predavanje na temu „Ukradena bezbjednost“. Predavač je bio Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić iz koje se razvio Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Srbiji.

„Sa studentima ćemo podeliti neka naša iskustva sa kojima se generalno susrećemo, gde mi vidimo način kako se i oni sami mogu zaštititi i kako mogu zaštititi najbliže. Mislim da je ovo važna priča. Ukoliko se mi budemo povezivali na ovaj način, mislim da i sama zaštita najugroženijih slojeva društva može biti mnogo bolja. Kada je u pitanju opasnost na internetu, bitno je da se roditelji prvenstveno informišu i edukuju. Često roditelji kažu „to se mene ne tiče“, „to je stvar koja mene ne dotiče“… Kada pričamo o društvenim mrežama, jako je važno da ljudi shvate da oni kao roditelji, moraju da se informišu zbog svog djeteta. Na predavanju ćemo na realnim primjerima, primjerima iz života, pokazati kako od jedne bezazlene stvarčice mogu doći u jednu opasnu situaciju“, rekao je Jurić.

Udruženje studenata, predložilo je fakultetu da organizuju ovo predavanje, što su oni objeručke prihvatili jer smatraju da fakulteti u Republici Srpskoj ne treba da budu samo naučne i nastavne, već i vaspitne ustanove koje treba da imaju značajnu društvenu ulogu u smislu promocije vrijednosti i ukazivanja na društvene probleme i društvena zla sa kojima se suočavamo.

„Željeli smo da doprinesemo ne samo unapređenju obrazovanja studenata pravnih nauka. Ovo je i predavanje za studente drugih fakulteta i za sve građane, jer smatramo da su ovo vrlo ozbiljna, opasna društvena zla s kojima se suočavamo i smatramo da je veoma važno i za buduće pravnike, ali i sve građane da budu upoznati sa njima i da znaju kako se protiv njih mogu boriti“, rekao je prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta.

Udruženje studenata djeluje u okviru Pravnog fakulteta u Bijeljini, ali je njihov cilj da podižu svijest o mnogobrojnim temama.

„Smatramo da je ova tema jedna od ključnih tema i da je ovo jedan početak saradnje sa Centrom za nestalu decu. Zaista ćemo nastojati da ostvarimo još bolju saradnju sa Centrom i da u okviru saradnje napravimo razne klinike kako bismo pravnike upoznali sa ovom temom za koju smatramo da možda danas možda nemaju znanje, a hvala Bogu da i nemaju znanje i iskustvo u praksi sa ovakvim slučajevima. Iz predostrožnosti potrebno je organizovati različite tematske tribine u vezi ovih i sličnih tema. Postoji mnogo nasilja na internetu, samo često djeca i mladi ne znaju da je to nasilje. Nažalost, nasilja oko nas nije nikad više bilo do sad. To pokazuje svaka društvena sfera. Svi su pod nekim stresom, pod pritiskom i, nažalost, nasilje je svuda oko nas. Nadam se da ćemo raditi na podizanju društvene svijesti oko nas i da ćemo se maksimalno uključiti kako bi nasilja bilo što manje u društvu“, istakao je Andrija Dimitrić, predsjednik Udruženja studenata prava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Ako su muslimani htjeli pomirenje, trebali su da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u Dnevniku 1 naše televizije rekao je da u Srebrenici nije počinjen...

Prof. dr Maksimović uručio 16 specijalizacija mladim ljekarima bijeljinske bolnice

Nakon završenog konkursa u Bolnici „Sveti Vračevi“ Bijeljina, prof. dr Zlatko Maksimović uručio je 16 specijalizacija mladim ljekarima,...

VUKANOVIĆ: Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske je čista manipulacija javnosti

Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske, koji će se  danas naći na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine RS...

MARKOVIĆ: Koliko je Izborni zakon Republike Srpske ustavno-pravno utemeljen i koliko je moguća njegova primjena

Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće...