Bijeljina: Horski festival će okupiti četrdesetak ansambala

Datum:

Share post:

Za ovogodišnji horski festival "Majske muzičke svečanosti" učešće je do sada prijavilo 35 ansambala iz Srbije, Slovenije i BiH, a rok za prijavu je 30. april, rekao je portparol Festivala Stevan Čukić.

On očekuje da će horski festival u Bijeljini, koji će biti održan od 8. do 12. maja, okupiti više od 1.200 muzičkih umjetnika i stručnjaka.

"Posebno nas raduje činjenica da se ove godine prijavio veliki broj učesnika koji dolaze prvi put, a na naš festival su ih uputili raniji učesnici koji nose lijepe uspomene iz Bijeljine", rekao je Čukić.

Osim organizacije festivala, hor "Srbadija" ove godine obilježava i veliki jubilej – 120 godina od osnivanja.

TESTNA REKLAMA

"Obilježavanje jubileja počinjemo u okviru vaskršnjih praznika koncertom u Hramu Svetog Save u Beogradu, gdje ćemo biti učesnici vaskršenjeg koncerta koji se održava uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Hor `Srbadija` biće jedini hor iz Republike Srpske na ovom koncertu", kaže Čukić.

On je dodao da će obilježavanje jubileja biti nastavljeno svečanim cjelovečernjim koncertom, kojim će ujedno biti otvoren ovogodišnji festival "Majske muzičke svečanosti".

"Koncert će biti održan 8. maja sa početkom u 20.00 časova u bijeljinskom Centru za kulturu. Zajedno sa horom `Srbadija` nastupiće i istoimeni dječiji hor, a dirigovaće Desanka Trakilović i Jelena Milićević Trakilović", najavio je Čukić.

U revijalnom dijelu festivala biće održana tri koncerta, i to 9. maja Dječijeg hora "Srbadija", 10. maja folklornih ansambala Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Brčko i SPKD-a "Prosvjeta" Lopare, a 11. maja, nakon proglašenja rezultata, Mješovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", u saradnji sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kada je riječ o takmičarskom programu, u subotu, 11. maja, biće održano takmičenje u kategorijama dječiji, ženski horovi, folklor, vokalni i vokalno-instrumentalni ansambli, a u nedjelju, 12. maja, takmičenje u kategorijama pravoslavna duhovna muzika, mješoviti horovi i mješoviti kamerni horovi, kao i takmičenje solo pjevača.

Na kraju oba takmičarska dana predviđeno je proglašenje rezultata i koncert pobjedničkih horova po kategorijama.

Horski festival "Majske muzičke svečanosti" Bijeljina ove godine se održava 18. put, a ulaz na sve festivalske sadržaje je slobodan.

"Majske muzičke svečanosti" su u proteklih 17 godina okupile više od 500 horova i 25.000 horskih pjevača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...