BIJELJINA: Godišnji koncert KUD “Lazarice“ Batković

Datum:

Share post:

Stogodišnji lipik u Batkoviću večeras se orio od dječije i omladinske graje. Održan je  Četvrti susret kulturno – umjetničkih društava u okviru poznate seoske kulturne manifestacije „Graja iz Lipovog  gaja“. Na godišnjem koncertu KUD-a „Lazarice“ iz Batkovića kao kosti pojavili su se članovi dva kulturno – umjetnička društva iz Austrije, iz okoline Beča, KUD „Dukat“ i KUD „Kragujevački“, KUD  „Pećinci“ iz Srbije“ i „Ilićka“ iz Brčkog.

Slaviša  Račanović, predsjednik KUD-a Dukat“, porijeklom  je iz Ostojićeva,  već 30 godina  živi i radi u Vinernojštatu kod Beča. Kaže da su na ovaj koncert došla dva kuda iz dvije austrijske pokrajine, „Dukat“ i „Kragujevački“.

„KUD „Dukat“  je osnovan 2010. godine. Naša želja i ambicija je da mladi ljudi iz Semberije sarađuju sa svojim vršnjacima u Austriji, da se druže i da se prepoznaju. Folklor njegujemo u skladu sa našom tradicijom i kulturnom baštinom. Imali smo čas da ugostimo KUD „Lazarice“ iz Batkovića u Austriji. Oduševljen sam gostoprimstvom i dočekom u Ostojićevu i Batkoviću“, rekao je Račanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

TESTNA REKLAMA

Snežana Jovanović iz naselja Ostrovo kod Vinkovaca,u Hrvatskoj, dovela je KUD „Ostrovo“ u Batković.
„ Naš KUD ima pedesetak članova i prvi put gostujemo u Batkoviću. U septembru prošle godine „Lazarice“ su bile kod nas na velikom festivalu srpskog folklora. Nastupamo ovdje sa vranjskim igrama. Prijateljstvo između dva KUD-a je uspostavljeno i sada treba samo da ga njegujemo i učvršćujemo“, kaže Snežana Jovanović.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...