BIJELJINA: Eksploatacija šljunka ''bitnija'' od gradske plaže!

Datum:

Share post:

Spas od nepodnošljivih vrućina građani Semberije traže na bazenima i kupalištima na obalama Drine i Save, gdje, nažalost, nema nijedne uređene plaže.

Zbog iskopavanja šljunka dubina Drine je nepredvidiva, što je, uz brz riiječni tok, bio uzrok nekoliko utapanja kupača, pa je neophodan maksimalan oprez. Inicijativa nevladinog sektora o uređenju gradske plaže nikada nije zaživjela.

Vlasnici vikendica na obalama Save i Drine uredili su privatne kutke gdje provode ljeto. Mladi su, uglavnom, na jednom od šest bazena gdje ulaznica košta od 5 do 10 KM, dok se oni sa plićim džepom rashlađuju u rijekama ili na nekom od brojnih vještačkih jezera, nastalih iskopavanjem šljunka.

Kupači kažu da postoji dosta lijepih mjesta za plivanje, ali nijedna uređena plaža, kao u susjednoj Srbiji od koje su udaljeni nekoliko stotina metara.

TESTNA REKLAMA

Obala uz Drinu nekada je bila raj za pecaroše i kupače, ali eksploatacija šljunka uzela je danak.

– Ove šljunkare su strašne. Sve je prekopano. Koncesija za iskopavanje šljunka je data na 99 godina, pa nikoga i nije briga. A ovi što imaju vikendice mogu kako hoće. Na tom dijelu ne možemo ni da pecamo ni da se kupamo – kaže Bijeljinac Zoran Vulović kojeg smo zatekli pored rijeke.

Vulović smatra da bi Semberija, po ugledu na druge sredine, trebalo da ima uređena izletišta.

– Posljednjih par dana imamo tropske vreline. Zamislite kako je ljudima koji žive u skučenim stanovima. A nemaju gdje da izađu i opuste se. Svi veći gradovi u našem okruženju imaju izletišta sa uređenom infrastrukturom. To znači da te lokacije imaju struju, vodu, sanitarne čvorove, obezbijeđena parking mjesta. Mi prosto ne koristimo prirodne potencijale koje imamo – kaže Vulović.

Vikend naselja su razlog zbog kojeg je uređenje gradske plaže nemoguća misija, tvrde u Turističkoj organizaciji.

– Rijeka Sava je udaljena od Bijeljine više od 20 kilometara, a sva obala, koja bi mogla da posluži kao gradska plaža, pretvorena je u vikend naselja. Većina vikendica je pored same obale. Ništa bolja situacija niji ni sa rekom Drinom, gdje je još za vrijeme ondašnje Jugoslavije neko dozvolio da se grade vikendice na ovoj rijeci. Sad u Amajlijama ne možete prići obali – kaže Vlado Sofrenić iz Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Bilo je nekoliko inicijativa za uređenje gradske plaže u Amajlijama, Međašima, ali ona nikada nije zaživjela.

U Ekološkom udruženju "Eko-put", koje je oformilo Vizitor centar "Jezera", kažu da ovaj prostor nije predviđen za javno kupalište niti ima dovoljan kapacitet za to. Smatraju da bi neko od vještačkih jezera u okruženju moglo da posluži svrsi.

U Turističkoj organizaciji, međutim, smatraju da bi i u ovom kampu mogla da se urede dva vještačka jezera i gradska plaža, ali da je izgradnja Drinskog nasipa preduslov za ovaj poduhvat.

Sami se snalaze
Dok nadležni prebacuju odgovornost sa jednih na druge, građanima ostaje da na rijekama sami traže mjesto na koje će pobjeći od vrelog gradskog asfalta.

Jedino što je Gradska uprava po ovom pitanju uradila proteklih godina je postavljanje 10 tabli upozorenja, kako bi se građanima skrenula pažnja građana na rizična kupališta na kojima je bilo nekoliko slučajeva utapanja ljudi.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

 


 

Novi komentar

Komentara

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...