Bijeljina: Drina prijeti vikend-naselju u Amajlijama, svaki dan “kida“ po pola metra obale (foto,video)

Datum:

Share post:

Sjećate li se kada je, prošle godine u ovo vrijeme, Drina pokazala svoju snagu i za samo nekoliko dana u potpunosti odnijela kamp u Amajlijama? Drina je odnosila kamp – kućice jednu za drugom, a dnevno je nestajalo i po petnaest metara obale. Znate li kako je tamo danas? Ovo mjesto, godinu dana kasnije, izgleda potpuno drugačije.

Drina je odnijela oko 700 metara obale i pet kamp kućica. Situacija je prošle godine u ovo vrijeme bila dramatična, kaže Slavko Đokić iz Odreda izviđača „Majevica“. On je, zajedno sa ostalim izviđačima, godinama brižljivo gradio kamp naselje.
„Ovdje su bili su smještajni kapaciteti izviđača, ali to je sad negdje na sredini Drine. Toliko je odnijela voda. Svi smještajni kapaciteti sa magacinom su otišli u nepovrat“, priča Slavko.

Volonteri u problemu
Ono što se dogodilo sa kamp – naseljem Amajlije uticalo je i na brojne omladinske organizacije koje su na ovom mjestu organizovale kampove i edukacije. Crveni krst godišnje je na ovo mjesto smještao preko stotinu mladih volontera iz svih krajeva zemlje. Udruženje građana „Otaharin“ iz Bijeljine našlo se u problemu jer, baš u vrijeme kada je trebalo da ugoste 50ak mladih ljudi u okviru omladinskog edukativnog kampa, kamp u Amajlijama je nestao.
„Na ovako nešto nismo mogli da računamo. Nezgoda se desila u aprilu prošle godine, pred samo planiranje četvrtog kampa. Na to nismo mogli uticati, ali smo čelnicima ponudili volontersku pomoć da spasimo što se spasiti može“, kaže Mladen Đurić iz Udruženja „Otaharin“.

Drina nastavlja da „kida“
Drina i dalje nastavlja da krči svoj put prema starom koritu, kažu mještani Amajlija. U prošlogodišnjem naletu nestalo je oko 600 metara obale, a i dalje dnevno „otkine“ po metar obale. Pavle Jović iz Amajlija, koji je na Drini i uz Drinu odrastao i živi godinama, kaže da rijeka i dalje nosi nezaštićeni dio i probija put ka starom koritu, prema vikend naselju.
„Ovuda je Drina tekla  prije nekih 60 godina, ovo je presuto zemljište. Drina je tekla i preko mosta. Sada je ponovo krenula na svoj tok, da naiđe istim putem“, rekao je Pavle.

Ovako je Drina odnijela dio obale i kućicu Eko-kampa, 09.04.2018. godine:

TESTNA REKLAMA

Izviđači ne odustaju
Sa prvim toplim danima izviđači su počeli  sa uređenjem svog kutka. Ovih dana rade na sređivanju kontejnera i njihovom pokrivanju, kako bi u ovoj oazi prirode obezbijedili nove smještajne kapacitete. U planu je da od kontejnera koji se nalaze u krugu kampa naprave smještajne kapacitete, oko osamdeset ležajeva. Ostalo je, kaže Slavko, pitanje sredstava.

A Pajo nam je na kraju, tik uz Drinu koja huči, rekao samo ovo:
„Ja mislim da i više Drina uzvrati. Kako je mi poštujemo i ona tako vraća“

Izvor: desavanjaubijeljini.com/noviglas.info
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...