BIJELJINA: Drina ostavila pustoš u Janji – pomoći poljoprivrednicima niotkuda! (foto,video)

Datum:

Share post:

Drina je ostavila pustoš na poljoprivrednim imanjima u MZ Janja kod Bijeljine a pomoći niotkuda tako da poljoprivrednici u Janji samo zbrajaju štetu nakon poplava, a ovogodišnja sezona unaprijed je izgubljena, kažu mještanji Janje.

Poljoprivrednici u Janji nadomak Bijeljine zbrajaju štetu nakon što je tokom prošle sedmice Drina poplavila njihove usjeve. Plastenici, povrće i voćnjaci bili su pod vodom zbog čega je, kako kažu, ovogodišnja sezona unaprijed izgubljena.

Nakon što se Drina povukla iz njegovih plastenika i zasada jagode na otvorenom Bekir Sofić pokušava da spase, bar nešto od ovogodišnjeg roda. Visina vode na njegovom imanju bila je preko pola metra.

BEKIR SOFIĆ, proizvođač jagoda

„Najgora je šteta na jagodi jer su uloženi i trud i rad i novci ovdje. Čovjek očekuje nešto da zaradi. Čeka nas čišćenje ovog smeća, krša što je voda nanijela. Ja mislim da će biti dobra šteta, jer su svi bankovi oštećeni i zemlja se slegla i pritisnuta. To nije dobro za žilu, za jagodu i ja mislim na proljeće kad krene da će sve da se posuši“.

Preko 30 sati pod vodom je bilo i povrće koje je na jesen zasadio Fahrudin Junuzovć. Sezona je već sada izgubljena jer ono što rodi nakon poplave, nije za upotrebu.

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine da formira Komisiju radi utvrđivanja štete u poplavljenim područjima MZ Janja (foto)

FAHRUDIN JUNUZOVIĆ, proizvođač povrća

„Kontaktirao sam agronome, rekli su mi da pokušam nešto spasiti kad dozvoli vrijeme. Možda će ostati neki ostaci bakterija, virusa. Ne znam da li smijem poslije luka nešto i posijati, ne smijem rizikovati. Za ovu godinu totalno izgubljen ovaj dio“.

Poplava nije napravila štetu samo na usjevima. Pojedine farme ostale su bez hrane za stoku.

DŽEMAL HODŽIĆ, stočar

„Sva hrana bila je poplavljena. Imamo djeteline, to smo uspjeli sačuvati. Slama, sijeno, sve je u vodi, silaža je otišla. Pokušali smo da vadimo, davali smo kravama, ali i hoće i neće“.

Mještani Janje kažu da je već sada izvjesno da će godina biti teška.

MUJO BOGALJEVIĆ, direktor poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“

„Imamo određene štete na usjevima pšenice, ječma, jednim dijelom spanaća, luka jagode… Osjetiće se velike posljedice na tim dijelovima. Za sad nismo imali najavu nadležnih da bi nas pomogli po nekom osnovu“.

Zatražili su da bude formirana komisija koja će proicjeniti štetu, ali zahtjev je još uvijek bez odgovora dok virjeme ističe. Janja je prepoznatljiva po proizvodnji industrijskog krompira, ali i ostalih vrsta povrća, a proizvođači svake godine proizvedu na stotine tona povrća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/poljoprivreda.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...