Bijeljina dobila prevodioce znakovnog jezika

Datum:

Share post:

Ovaj dan je od istorijskog značaja za Srbiju, jer je Srbija prvi put u svojoj istoriji uvela znakovni jezik u obrazovanje djece s oštećenim sluhom, izjavila je na Svečanoj sjednici Udruženja gluvih i nagluvih regije Bijeljina Dubravka Živković Ostojić, osnivač i dugogodišnja predsjendica ovog udruženja. Na svečanoj akademiji uručeni su sertifikati i promovisano je prvih dvadese  prevodilaca znakovnog jezika u Bijeljini.

“ U Srbiji su već objavili  i prve udžbenike na znakovnom jeziku. Ja već sedamdeset godina ne čujem gotovo ništa. Zbog toga me raduje činjenica da su odgovorni ljudi u Srbiji konačno shvatili da su svi pokušaji da se pomogne gluvoj djeci i odraslima u ostvarivanju komunikacije bili bezuspješni bez poznavanja znakovnog jezika. Više od pedeset godina borim se i zalažem da se znakovni jezik uvede i u osnovne škole.

Mi ovdje u Bijeljini već godinama obučavamo naše građane znakovnom jeziku. Nastojali smo da i gluve osobe mogu u svim javnim ustanovama ravnopravno obavljati sve svoje poslove kao i drugi građani. Danas ćemo promovisati dvadeset prevodilaca znakovnog jezika, a cilj je da već u narednoj godini Bijeljina ima najmanje trideset prevodilaca znakovnog jezika”, istakla je Dubravka Živković Ostojić, naglasivši da su prevodioci znakovnog jezika neophodni ljudima oštećenog sluha koji svakodnevno dolaze na šaltere Gradske uprave i brojnih drugih javnih ustanova i službi.

Osobe oštećenog sluha trebaju našu pomoć

Vanja Krtolina je među onima koji su dobili sertifikat za znakovnog prevodioca. Ona kaže da je izuzetno važno da službenici u javnim ustanovama imaju zaposlenog radnika koji poznaje znakovni jezik.

“To je posebno važno u domovima zdravlja i bolnicama, jer osobe sa oštećenim sluhom treba da dobiju precizna i jasna uputstva od ljekara o liječenju i terapiji. Osobe sa oštećenim sluhom iskazuju ogromnu radost, ukoliko vide da ste voljni da sa njima komunicirate na znakovnom jeziku”, kaže Vanja Krtolina. U Udruženju gluvih i nagluvih regije Bijeljina trenutno ima oko 280 članova, a sa oštećenim sluhom ima oko hiljadu građana.

Šesnaestogodišnji Slaviša Ivanović, član ovog udruženja, već nepune dvije godine svira harmoniku, iako ima oštećen sluh i nosi dva slušna aparata. On kaže da je važno imati cilj u životu, a uz trud i vježbe mnogo toga se u životu može savladati, naučiti i prebroditi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

POVEZANE VIJESTI

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...