Grad Bijeljina je poznat kao lokalna zajednica koja se bavi problemima nacionalnih manjina, prvenstveno Roma, koji su u Gradu i najbrojnija manjinska grupa. Među brojnim programima podrške za manjinske grupe izdvaja se saradnja sa švajcarskim „Karitasom“, koji je, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, izgradio već 18 stanova. U toku je četvrta etapa, u kojoj Grad i „Karitas“ finansiraju izgradnju još tri stana, bez podrške ovog Ministarstva, jer prošle godine Grad Bijeljina nije dobio sredstva za nastavak ovog projekta. Lokalitet izvođenja ovih radova posjetio je danas gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima u bijeljinskom Novom naselju, poznatom kao Fincov salaš.

– Ovdje se oslanjamo na strane partnere i njihova finansijska sredstva, jer više nemamo podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, iako smo im bili dugogodišnji, stabilan partner i poštovali sve svoje obaveze predviđene ugovorima, odnosno, sporazumima. Rok za završetak ovih radova je kraj kalendarske godine, a iznos sredstava koji se iz gradske kase izdvaja za ovu namjenu je oko 100.000KM, koliko približno izdvaja i švajcarski „Karitas“, a Grad će obezbijediti i građevinske dozvole, saglasnosti i priključke na infrastrukturu. U ova tri stana biće smještene tri porodice – jedan stan je veći i u njega može biti smještena porodica sa do devet članova, dok su druga dva stana nešto manja i predviđena za manje porodice – istakao je gradonačelnik Petrović.

Rukovodilac gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubiša Stanišić rekao je ovom prilikom da je stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih pripadnika manjinskih grupa jedan od pet stubova saradnje sa „Karitasom“.

– Pored stambenog zbrinjavanja drugi stub je i zapošljavanje, a Grad je uspješno proveo postupak putem koga je zaposleno 18 osoba iz marginalizovanih kategorija, što je dio odgovorne politike koju vodimo. Naredne godine je u planu izgradnja još četiri stana u ovom naselju, čime će biti završen kompleks od 25 stanova, kako je prvobitno i planirano – zaključio je Stanišić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име