BIJELJINA: Azil za pse ponovo radi, a NAPUŠTENE ŽIVOTINJE SE SLOBODNO ŠETAJU GRADOM

Datum:

Share post:

Nakon pauze od skoro godinu dana u Bijeljini su ponovo uspostavljeni higijeničarska služba i azil za pse. Uprkos tome, stanovnici se i dalje žale na povećan broj životinja lutalica na ulicama grada. Građani strahuju za svoju bezbjednost.

– Mnogo je neprijatno kad se, u večernjim ili noćnim satima, u praznoj ulici suočite sa čoporom od desetak životinja. Još ako počnu da laju i skaču oko vas, lako se možete uspaničiti. Nemam informaciju da je pas skoro nekoga ugrizao, ali treba biti oprezan – kaže Bijeljinac  Zoran Nikić.

Ljubitelji životinja smatraju da su za veliki broj pasa na gradskim ulicama krivi nesavjesni vlasnici. Vlasnik odgajivačnice pasa Dejan Ismić kaže da mnogo ljudi nakon izvjesnog vremena napušta svoje ljubimce i prepušta ih sudbini. On smatra da se ovaj problem može rešiti ako se sistemski povede računa o njihovoj brojnosti, adekvatnom obilježavanju i u to uključe sve nadležne institucije.

-Primjera radi, veterinarske stanice i ustanove ne bi trebali da pružaju usluge vlasnicima čije životinje nisu čipovane i vakcinisane. Takođe i kad takav pas završi na ulici, treba naći vlasnika i kazniti ga za nemar. Onda bi mnogi razmislili šta činiti sa životinjama, koje apsolutno nemaju izbora nego da napuštene lutaju po ulicama – kaže Ismić.

TESTNA REKLAMA

Iz veterinarske ambulante, koja gazduje higijeničarskom službom i azilom za pse, potvrđuju da se povećala brojnost pasa i mačaka lutalica,  ali da je situacija ipak dosta bolja nego prethodnih mjeseci kada ove službe nisu radile.

U ovoj godini su sa ulica sklonili oko 1.000, a u posljednja četiri mjeseca prethodne godine, 400 pasa. 

Čipovanje i pasoš
Blagoje Popović iz Higijeničarske službe i Azila za pse kaže da su ekipe stalno na terenu.

-Reagujemo na svaku prijavu. Zbirnjavamo životinje u azilu, gdje dobijaju veterinarsku zdravstvenu njegu, od vakcinacije do čišćenja parazita. Tu ih čipujemo,  što je u skladu sa zakonom obavezno već tri godine, životinjama dodjeljujemo pasoše i nakon 21 dana spremni su za udomljavanje – kaže Popović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...