BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Datum:

Share post:

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće, preradu povrća i proizvode iz domaće radinosti predstavilo preko 50 izlagača – poljoprivrednih proizvođača, ali i pravnih lica.

„Ovo je 11. put kako se održavaju Dani povrća u Crnjelovu. Nakon kratkog prekida, zbog pandemije korona virusa, nastavili smo sa manifestacijom i željom da ovo postane tradicionalna manifestacija. Imamo želju da ova manifestacija postane regionalnog karaktera i da sami poljoprivredni proizvođači pronađu svoj interes ovdje, kroz razmjenu iskustava, sklapanje prijateljstava i poslovnih kontakata“, rekao je Sreten Vučković, ispred Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina.

TESTNA REKLAMA

Direktor Agrarnog fonda Bijeljina, Zlatan Lazarević, rekao je da je ove, kao i prošle godine, glavna tema i problem poljoprivrednika suša koja je smanjila prinos.

“Vlada RS je formirala sedmočlani tim koji će da vrši stvarnu procjenu štete od suše i da predlaže mjere za prevazilaženje posljedica od suše. Tim, odnosno komisija je formirana od službenika Ministarstva poljoprivrede RS koja će putem lokalnih zajednica prikupiti stvarne podatke o štetama, detaljno utvrditi stvarnu štetu i nakon toga izaći sa mjerama. Prema mojim saznanjima, cijena povrća je ove godine bila mnogo bolja nego prošle godine, pa je tako neki dio kompenzovan – manja količina veća cijena“, objasnio je Lazarević.

Mićo Živić, direktor Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova rekao je da u povrtlarstvu postoji problem, kao i u svim granama poljoprivrede, zbog suše i visokih temperatura.

„Suša i visoke temperature su nanijele ozbiljne štete. Kod nas u Crnjelovu je prednost što postoji navodnjavanje koje je poboljšalo prinose u poljoprivrednoj proizvodnji, a i u proizvodnji žitarica. Ukupna semberska proizvodnja zauzima oko 30 do 40 procenata poljoprivredne proizvodnje u BiH”, naveo je Živić i dodao da je značaj ove manifestacije je da se selo predstavi u svom najboljem svjetlu.

Gorana Kojić, agronom u Agrofarmer u Janji, takođe, navodi sušu kao problem ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje.

„Imali smo oko 60 hektara zasijanog industrijskog krompira koji proizvodimo za fabriku Semberka u Janji. Krompir nam je osnovna proizvodnja. Bili smo prinuđeni da skoro sve parcele navodnjavam i nećemo imati količine kojima smo se nadali i kao što smo imali prethodnih godina. Ono što se nadamo je da ćemo pokriti proizvodnju i da ćemo biti u dobitku“, rekla je Kojićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...