Biciklisti donose Banjaluci milione maraka

Datum:

Share post:

Svjetsko prvenstvo master serije Granfondo u biciklizmu, kojem je Banjaluka domaćin 2021. godine, donijeće ogroman profit gradu, a prve procjene pokazuju da se radi o cifri koja može dostići i deset miliona maraka.

Na osnovu dosadašnjih prvenstava, koja okupe između dvije i tri hiljade učesnika te još toliko u njihovoj pratnji, realno je očekivati da najveći grad Srpske ugosti između pet i šest hiljada ljudi. Kako su na programu četiri trke, svi oni će ostati između pet i deset dana i ono što je najvažnije, troškove prevoza, smještaja i hrane snosiće sami.

– Ovo je sigurno događaj koji će okupiti najveći broj učesnika u istoriji Srpske, ali i kada zavirimo dublje u istoriju, jer koliko se sjećam na ZOI 1984. godine učestvovalo je oko 1.300 sportista. Samim tim je i prilika da profitira grad u kojem će ostati milioni maraka. Poređenja radi, Vareze je 2018. godine profitiralo oko sedam miliona evra i vjerujem da možemo biti na tom nivou, ako ne i bolji, jer imamo šta da ponudimo – rekao je direktor prvenstva Vladimir Kuvalja.

Poseban segment naravno su prirodne ljepote Banjaluke i okruženja gdje će biti vožene trke.
– Biće vožen pojedinačni i ekipni hronometar, drumska trka na 100 i na 150 kilometara. Ruta će sigurno ići preko Manjače i kanjonom Vrbasa, jer svima kojima smo do sada pokazali te predjele su oduševljeni. Turizam je možda i najznačajniji dio ove priče, zato moramo da uradimo posao na najvišem nivou kako bi nam se biciklisti vraćali i poslije Svjetskog prvenstva – rekao je Kuvalja.

Organizacija ovako velikog događaja je vrlo kompleksna i zahtijeva maksimalnu preciznost.
– Već krajem februara nam u posjetu dolaze čelnici Svjetske biciklističke unije (UCI) da obiđu stazu, vide smještajne kapacitete i naravno, sastanu se sa predstavnicima gradskih i republičkih vlasti. Iduće godine smo domaćini jedne kvalifikacione trke, na kojoj će učestvovati oko 1.000 biciklista i to će biti generalna proba za prvenstvo – rekao je Kuvalja.

TESTNA REKLAMA

Učesnici
Granfondo svjetsko prvenstvo održava se u nekoliko disciplina, a u Banjaluci će biti u najmasovnijem, drumskom biciklizmu. Biciklisti imaju 11 kvalifikacionih trka na kojima jure plasman na završnicu. Učesnici su podijeljeni po starosnim kategorijama, a pravo učešća imaju svi stariji od 18 godina. Osim onih koji se bave biciklizmom amaterski i na nižem nivou, pravo učešća imaju i profesionalci koji u toj godini nisu bili članovi “World tour ” ekipa – onih koje učestvuju na Tur d’ Fransu ili Điru.

Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...

SAVO MILOŠEVIĆ novi trener Partizana

Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević vratio se na klupu Partizana, objavili su mediji u Srbiji. Nakon eliminacije u kvalifikacijama...