Bićemo željni domaćeg voća: Mrazevi opustošili voćnjake, totalnoj propasti se otela samo jedina vrsta

Datum:

Share post:

Mrazevi koji su u aprilu pogodili Srpsku, nanijeli su ogromnu štetu voću, tako da ćemo biti željni krušaka, trešanja, kajsija, dok se za jabuku i šljivu još ne zna kakav će rod biti.

Na ovo ukazuju voćari, koji kažu da je najviše stradala kruška, kojoj najmanje pogoduju niske temperature. Praktično, kako ističu, njenog roda gotovo da i neće biti, osim nešto malo kod sorti koje kasnije cvjetaju.

Podsjetimo, u Srpskoj su još krajem februara i početkom aprila temperature bile izuzetno niske za taj period, što ni najmanje nije pogodovalo nijednoj vrsti voća.

– Kruška kad cvjeta, voli temperaturu između 10 i 15 stepeni, tako da su rane sorte uništene. Stradale su i trešnja i kajsija. Problem je što se mraz pojavio u najosjetljivijoj fazi razvoja voća, a temperatura se spuštala i do -5. Za voće je loše i kad je temperatura 0 ili 1 stepen, a kamoli minusi i mrazevi – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović.

Prema njegovim riječima, jabuka se zasad dobro drži, dok će se tek u narednom period vidjeti kako je prošla šljiva.

– Lane je šljiva dobro rodila, ali ove godine nije bila pripremljena za ovakve nepogode. Možda će nešto roda biti na Majevici, a u ostalim krajevima Srpske slabo. Još je rano u procentima govoriti koliko je šta stradalo, ali je već sada jasno da su štete u voćnjacima ogromne i da ćemo, praktično, biti željni domaćeg voća – poručuje Dojčinović.

Podsjetimo, voćari se već dugo suočavaju s mrazevima i drugim vremenskim nepogodama. Mnogi odustaju od bavljenja voćarstvom, jer više ne mogu da se nose sa sušama, mrazom, nedostatkom vode. I ono što nakon loših godina opstane u voćnjacima, najčešće bude lošeg kvaliteta, pa završi u industrijskoj proizvodnji.

U Bosnu i Hercegovinu prošle godine je uvezeno 179,4 miliona kilograma voća, u vrijednosti 230,3 miliona maraka. S druge strane, u ovom periodu izvezli smo 30,9 miliona kilograma, ukupne vrijednosti 119,4 miliona KM. Dakle, posmatrano količinski, uvoz voća je za skoro šest puta veći od izvoza. I dalje je prisutan enorman uvoz svježe jabuke, pa je lane uvezeno 18.599 tona, odnosno 930 šlepera od po 20 tona, i to iz Poljske, Italije, Sjeverne Makedonije i Srbije, podaci su STK.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vučić – O’Brajanu: Suprotstavićemo se nasilju nad srpskom državom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je američkom diplomati Džejmsu O'Brajanu na jasnom stavu da Priština mora da formira...

Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u...

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...