BEVANDA: Turkovićeva iznosi stavove desničarske SDA

Datum:

Share post:

Vjekoslav Bevanda, ministar finanisja i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH uputio je pismo državama G7 i Savjeta za provođenje mira (PIC) u kojem je naveo da Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH zloupotrebljava institucije BiH.

Inače, Bevanda je reagovao na pismo koje je Turkovićeva na iste adrese uputila nešto ranije, a u kojem je navela da je HDZ krajnje desna stranka te da bi nametanje Izbornog zakona i Ustava FBiH onako kako se spekuliše u javnosti dodatno diskriminisalo Jevreje, Rome i ostale te zacementiralo diskriminirajući sistem prema manjinama. 

„S nevjericom čitamo privatne stavove iznesene u dopisu potpisanom na memorandumu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nažalost, evidentno je da je pozicija zloupotrebljena na najgrublji mogući način i da ova isključivo lična zapažanja ministrice Turković nedvosmisleno korenspordiraju sa stavovima krajnje desne bosanskohercegovačke islamske stranke SDA“, navodi Bevanda u pismu i dodaje da je Turkovićeva preuzela poziciju portparola SDA i iznosila lažne optužbe i političke obmane. 

On je u pismu naveo da stav Turkovićeve nije službeni stav legitiminih institucija BiH već eklatantna zloupotreba položaja ministra vanjskih poslova BiH te da to nije prvi put da ona zlupotrebljava položaj i protivzakonito koristi diplomatske kanale kao svoje. 

TESTNA REKLAMA

„U već prepoznatljivoj maniri svoje stranke ponovo je proizvela očito lažne izjave i neopravdane optužbe protiv jedine legitime političke opcije Hrvata u BiH. Jasno je motivisana činjenicom da ova stranka koristi sve raspoložive pravne i demokratske kapacitete kako bi aktivno pokrenula reformu važećeg Izbornog zakona u BiH s ciljem da se stane na kraj jednostranosti, dominaciji i majorizaciji za koju se zalaže stranka kojoj pripada ministrica“, navodi Bevanda. 

Takođe, u svom pismu, Bevanda navodi da SDA želi da zadrži status quo političkih prilika u BiH koje omogućavaju izborni inžinjering, a samim time onemogućuju drugim narodima da biraju svoje legitimne predstavnika. 

„Pozivanje na nacionalne manjine nedopustivo je licemjerje, jer je dobro poznato da interes za ovu društvenu kategoriju u potpunosti izostaje iz svih dosadašnjih programa SDA“, navodi Bevanda i dodaju da mu je cilj prije svega očuvati kredibilitet institucija BiH i spriječiti njihovu zloupotrebu. 

On je u pismu naglasio da ostaje otvoren za razgovor o svim političkim temama te da to nikada nije bilo sporno, ali da nije spreman, bez ikakve reakcije, prihvatiti jednostrano i potpuno neautorizovano pismo Turkovićeve koja izlazi u susret potrebama svoje političke stranke iznoseći niz laži kako o vlastitim interesima tako i o namjerama HDZ-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...