Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini ima 20 korisnika, a devet korisnika je obuhvaćeno besplatnim prevozom, koji su organizovali Crveni krst i Centar za socijalni rad, od Centra do kuće i škole i nazad.

„Vodili smo se dobrim praksama iz okolnih zemalja. Ovo je itekako značajno, jer su to zemlje koje imaju dugogodišnji rad Dnevnih centara, gdje su već odavno razvili i organizovali ovu uslugu. Tako da smo mi na taj način razmišljali da u što većoj mjeri izađemo u susret našim roditeljima i razvijemo ovakvu uslugu. Djeca koja su trenutno obuhvaćena prevozom, pohađaju školski sistem i roditeljima ostaje dosta vremena i za zaposlenje i lične obaveze, sada imaju više vremena kada su djeca uključena u prevoz“, rekla je Nevena Rankić, rukovodilac Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i razvoju.

Po njenim riječima, djeca su odlično prihvatila ovu uslugu i srećni su kako oni, tako i njihovi roditelji i sigurna je da će se ovakve usluge proširivati i izražava nadu da će ovim prevozom biti obuhvaćena sva djeca.

Korisnici bijeljinskog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju ubuduće će imati besplatan prevoz do Centra, kuće i škole (video)

„Stvorili smo relaciju da ovu aktivnost mi finansiramo iz budžeta Centra za socijalni rad i mislim da smo uradili dobru i humanu stvar, zahvaljujući, prije svega, prijedlogu gospodina Savića iz Crvenog krsta i našoj mogućnosti da izdvojimo sredstva od oko 40.000 KM na godišnjem nivou. S obzirom da smo ove godine krenuli od 1. aprila, sredstva će biti nešto manja, ali ćemo podržati aktivnost koja ima puno opravdanja sa stanovišta olakšanja roditeljima, da njima oslobodimo jedan dio vremena kako bi mogli da se posvete svojim obavezama, a da mi preuzmemo aktivnost prevoza djece“, objasnio je Milorad Sofrenić, direktor JU Centar za socijalni rad Bijeljina.

Aleksandar Savić, sekretar Crvenog krsta istakao je da im je drago što su naišli na razumijevanje i podršku Centra za socijalni rad i sigurni su da je ovo tek početak saradnje.

„Moram reći da za ova tri dana imamo izuzetno lijepe vijesti. Roditelji su zadovoljni. Omogućili smo im da imaju neko svoje slobodno vrijeme. Ukoliko budemo istrajni u ovome svemu, uspjećemo i da se neko od tih roditelja zaposli. U takvim porodimaca, u 90% slučajeva jedno od roditelja sigurno ne radi, a u nekim porodicama i dvoje. Ovom uslugom, sigurno ćemo im omogućiti slobodno vrijeme, kako bi mogli stupiti u radni odnos, tako da korist od ove akcije imaju mnogi. Mi smo zadovoljni kako je naša ideja prihvaćena, djeca su srećna, zadovoljni dolaze u Dnevni centar, srećna se vraćaju kući, lijepo su prihvatili i naše osoblje – asistenta i vozača“, rekao je Savić i dodao da će sljedećeg mjeseca uključiti i drugih desetoro djece, tako da će svi korisnici Dnevnog centra imati priliku da koriste ovu uslugu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име