''Batagon“ se definitivno POVLAČI iz Srpske

Datum:

Share post:

Firma „BAT Hotel“, u vlasništvu „Batagon Internationala“ iz Švajcarske, prodala je svoje potraživanje od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.
 

Radi se o potraživanju koje je prošle godine „BAT Hotel“ kupio od Zavoda za zapošljavanje RS u iznosu od 68.136 KM. To potraživanje sada je ustupio Aleksandru Grabežu iz Šekovića i o tome obavijestio sud.

Firmu „BAT Hotel“ osnovao je „Batagon International“ kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FG „Birač“ i preuzme tu fabriku, a sa njom i upravljanje profitabilnom kćerkom firmom  “Alumina”.

U martu 2019. godine “Batagon” je kupio potraživanja Ministarstva finansija, Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljine” prema FG „Birač“ u iznosu od 43 miliona KM.

Međutim, kada je trebao da uplati taj iznos,  „Batagon“ je odustao, navodeći kao razlog veliki spor koji je FG “Birač” izgubila. Radi se o sporu sa “Pavgordom” u iznosu od 122 miliona KM.

TESTNA REKLAMA

Nakon toga je Vlada RS raskinula ugovor sa „Batagonom“, a ta kompanija je odustala od plana da rekonstruiše hotel „Bistrica“, te je u jeku pandemije virusa korana, u aprilu prošle godine, otpustila sve radnike hotela. Odustala je i od preuzimanja nekadašnje Pavlović banke.

Prodajom i kupljenih potraživanja Zavoda za zapošljavanje od Fabrike glinice „Birač“, „Batagon“ očito odustaje od bilo kakvih investicija u RS.

Inače, za kupovinu potraživanja Srpske od Fabrike glinice do sada je bilo zainteresovano nekoliko kompanija, ali Vlada još uvijek nije prihvatila nijednu ponudu.

Pored “Batagona”, za otkup potraživanja su ranije zainteresovane bile i kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim ponudama predata je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru prošle godine. Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChem“ Vlada RS se nikada nije oglasila.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...