Banjaluka: Sindikat protiv Radojičićevog plana da tržni centri rade nedjeljom do 22h

Datum:

Share post:

Trgovački centri u Banjaluci neradnim danom, odnosno nedjeljom će, umjesto do 16, moći da rade do 22 časa, a kao razlog za duže radno vrijeme gradonačelnik Igor Radojičić je naveo brojne turiste koji posjećuju grad. Zanimljivo je da ovakva odluka dolazi pred Skupštinu grada tek nakon što je otvoren tržni centar „Delta Planet“ Miroslava Miškovića.

Skupština grada Banjaluke zasijedaće 10. aprila a pred odbornicima će, između ostalog, biti Odluka o dopuni Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke.

U obrazloženju odluke Radojičić je naveo da je neophodno da se pokrene postupak dopune Odluke kako bi se dala mogućnost rada nedjeljom u vremenu od osam do 22 časa trgovačkim centrima koji žele da rade, s tim da se poštuju prava radnika u skladu sa zakonom.

„Imajući u vidu da je grad Banjaluka kulturni, turistički i privredni regionalni centar, koji posjećuju brojni turisti iz okruženja, naročito vikendom i da postojeće radno vrijeme navedeno u važećoj odluci ne može zadovoljiti potrebe ciljne grupe, predlažemo produženje radnog vremena do 22 časa za trgovačke centre, pošto se u istim na jednom mjestu može zadovoljiti veći broj potreba naprijed navedenih lica (uslužne, zanatske, trgovačke, ugostiteljske, kulturne…)“, naveo je Radojičić.

TESTNA REKLAMA

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da će duže radno vrijeme vjerovatno doprinijeti povećanju obima prodaje.

„Ako će to doprinijeti povećanju prometa onda je u redu, ali ako je samo zbog toga da se udovolji nekom da li će doći u sedam ili u deset sati onda nema efekta. Na neki način to jeste i diskriminacija, zašto bi tržni centar radio, a ne radi mala radnja. Činjenica je, a i sindikat će imati oko toga šta da kaže, da prekovremeni rad treba da se plati u skladu s propisima“, rekao je Ćorić.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović ne podržava uvođenje dužeg radnog vremena za trgovačke centre.

„Podržavam namjeru grada da razvija trgovinu i taj vid turizma, ali način na koji će se ovo dešavati biće loš i radnici će biti oštećeni, vrijeme će pokazati. Prema tome, mi smo protiv produžetka radnog vremena velikih tržnih centara i protiv da radnici rade za praznike i nedjeljom. Sva ranija iskustva govore da radnici na kraju budu oštećeni“, istakao je Savanović.

Izvor: capital.ba
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...