Banjaluka: Pošumljavanje u slivovima Vrbasa i Vrbanje

Datum:

Share post:

Iskorištenje prirodnih rješenja u svrhu odbrane od poplava jedno je od dugoročnih strateških opredjeljenja nadležnih institucija Republie Srpske. Jedno od tih rješenja je pošumljavanje pojasa pored vodotoka jer su šume izuzetno koristan sistem koji značajno utiče na stanje voda.

Šume održavaju vodnu ravnotežu u prostoru, učvršćuju zemljište, sprečavaju eroziju i sušenje zemljišta i omogućavaju zemljištu da upije veliku količinu padavinskih voda, čime se sprečava naglo punjenje vodotoka. Zbog svega toga pošumljavanje predstavlja kvalitetno i adekvatno prirodno rješenje za zaštitu od bujičnih poplava.

Na užem i širem urbanom području Grada Banja Luka registrovano je 49 bujičnih vodotoka u slivu rijeka Vrbas i Vrbanja. Da bi se u budućnosti spriječilo štetno djelovanje bujičnih poplava Vrbasa i Vrbanje i njihovih pritoka, resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede je pored programa izgradnje zaštitnih objekata pokrenulo i aktivnosti pošumljavanja u slivovima Vrbasa i Vrbanje, kao i podizanje zasada topola na plavnim područjima rijeka Vrbas i Sava. Ove mjere će doprinijeti boljoj zaštiti od štetnog djelovanja voda i doprinijeti ljepšem prirodnom ambijentu ovih rijeka.

Pošumljavanje pored rijeke Save

Javna ustanova „Vode Srpske“ 2021. godine započela je i pošumljavanje zaštitnog pojasa pored Savskog nasipa na poplavnim područjima Srbačko-nožičke ravni, Lijevče polja i Dubičkog polja. Na području Gradiške izvršeno je podizanje zasada šumskog zaštitnog pojasa dužine 300 metara i širine 45 metara u nebranjenom dijelu duž Savskog nasipa. Zasađeno je 800 stabala evro-američke topole u cilju zaštite od poplava i smanjenja rizika od erozije zemljišta. U narednom periodu planirano je podizanje još ovakvih zasada pored Savskog nasipa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...