Banjaluka: Pošumljavanje u slivovima Vrbasa i Vrbanje

Datum:

Share post:

Iskorištenje prirodnih rješenja u svrhu odbrane od poplava jedno je od dugoročnih strateških opredjeljenja nadležnih institucija Republie Srpske. Jedno od tih rješenja je pošumljavanje pojasa pored vodotoka jer su šume izuzetno koristan sistem koji značajno utiče na stanje voda.

Šume održavaju vodnu ravnotežu u prostoru, učvršćuju zemljište, sprečavaju eroziju i sušenje zemljišta i omogućavaju zemljištu da upije veliku količinu padavinskih voda, čime se sprečava naglo punjenje vodotoka. Zbog svega toga pošumljavanje predstavlja kvalitetno i adekvatno prirodno rješenje za zaštitu od bujičnih poplava.

Na užem i širem urbanom području Grada Banja Luka registrovano je 49 bujičnih vodotoka u slivu rijeka Vrbas i Vrbanja. Da bi se u budućnosti spriječilo štetno djelovanje bujičnih poplava Vrbasa i Vrbanje i njihovih pritoka, resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede je pored programa izgradnje zaštitnih objekata pokrenulo i aktivnosti pošumljavanja u slivovima Vrbasa i Vrbanje, kao i podizanje zasada topola na plavnim područjima rijeka Vrbas i Sava. Ove mjere će doprinijeti boljoj zaštiti od štetnog djelovanja voda i doprinijeti ljepšem prirodnom ambijentu ovih rijeka.

Pošumljavanje pored rijeke Save

TESTNA REKLAMA

Javna ustanova „Vode Srpske“ 2021. godine započela je i pošumljavanje zaštitnog pojasa pored Savskog nasipa na poplavnim područjima Srbačko-nožičke ravni, Lijevče polja i Dubičkog polja. Na području Gradiške izvršeno je podizanje zasada šumskog zaštitnog pojasa dužine 300 metara i širine 45 metara u nebranjenom dijelu duž Savskog nasipa. Zasađeno je 800 stabala evro-američke topole u cilju zaštite od poplava i smanjenja rizika od erozije zemljišta. U narednom periodu planirano je podizanje još ovakvih zasada pored Savskog nasipa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Do kraja decembra preventivna kampanja za mirne i bezbjedne praznike – Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije instrument (foto)

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske počinje danas preventivnu kampanju “Slavi odgovorno” čiji je cilj upoznavanje građana o...

”Od Baha do Sevdaha” – koncert Siniše Pajića u Bijeljini (foto)

Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ organizuje koncert Siniše Pajića pod nazivom ”Od Baha do Sevdaha” 6. decembra 2022....

Dragan Marinković Maca: „Da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, vječno pitanje…“ (video)

Dragan Marinković Maca, poznati srpski glumac i reditelj, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini u emisiji "Razgovor...

Koncert Dženana Lončarevića na otvaranju Brčko City Parka

Najveći retail park u Bosni i Hercegovini, otvara se 8.12.2022. godine. Na preko 28 000 kvadrata, sa 450...