Prvo predstavljanje monografije Javne ustanove Banja Dvorovi, „Dvorovi – voda života i zdravlja“ održano je u Hotelu „Sveti Stefan“, a autori su Tihomir Nastorović i Miomir Filipović-Fića. Milorad Zekić, direktor Banje Dvorovi, iskazao je zadovoljstvo što je monografija ugledala svjetlost dana.

-Uspjeli smo realizovati izradu monografije o Banji Dvorovi, a ideja se rodila 2018. godine, kada sam preuzeo funkciju direktora ove ustanove. U razgovoru sa piscima, izrazio sam želju da sve što se dešavalo na ovim prostorima, bude i zabilježeno, jer sve je prolazno, a knjiga je vječna. Prvobitna ideja bila je samo priča o Banji, ali Banja bez Dvorova nije Banja, kao što nisu ni Dvorovi bez nje”, rekao je Zekić.

Recenzent dr Predrag Tojić ovu publikaciju nazvao je „rapsodijom preduzimljivosti Dvorovljana“.
 
 -Autori su u centar svoje naracije stavili Dvorovljane, njihove vjekovne poduhvate kojima su svoje naselje i život doveli do današnjeg zavidnog postignuća, upravo harmonije koju čovjek stvara između sebe i svega onoga što mu priroda daje. Sembersko selo Dvorovi ima pravi Božiji dar, geotermalnu vodu, zbog koje je i izgrađena Banja Dvorovi, sada nadaleko poznata zdravstvena i turistička ustanova. Sredinom prošlog vijeka u Dvorovima je tražena nafta, ali je iz bušotine šiknula vrela voda, neslućeno bogatstvo. Dvorovljani su postali akteri nastajanja Banje i nosioci razvoja sela. Bili su to paradnici u ešalonima pobjednika. Takvi su i sadašnji Dvorovljani, a ime njihove Banje prešlo je davno međe ovoga sela, Semberije, Republike Srpske i okolnih krajeva. Banja i Dvorovi su jedno, neraskidivo su povezani, pa su zato autori, osim o vodi života i zdravlja, pisali i o svekolikom životu ovoga sela, ali i Semberije”, rekao je dr Tojić.

Jedan od autora monografije Tihomir Nestorović, naglasio je da ova knjiga “napisana iz duše”.

– Mještani Dvorova i Banja su neraskidivo vezani. Uspjeli smo tokom tri godine rada, da sve povežemo i uradimo, a ovo je i svojevrsna kruna mog novinarskog rada i nakon ovog, ne bih mogao ništa drugo napisati. Ponosim se ovim djelom, pisanim iz duše i sa najboljim namjerama”, rekao je Nestorović.

Novinar, književnik i publicista, Miomir Filipović Fića izjavio je, da je u razgovoru sa Nestorovićem, odlučio da učestvuje u pisanju knjige.

-Sve vreme sam se čudio kako je moguće da za toliko decenija, nikom nije palo na pamet da se bavi ovom temom i napiše knjigu o Banji i Dvorovima. Drago mi je da je direktor Zekić pokrenuo ovaj projekat, jer mnogo je važno da ostane trag. Pravi trag ostaje u knjizi, koja je najvredniji spomenik u civilizaciji,a ovaj kraj je sa monografijom to dobio”, rekao je Filipović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberijainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име