Avramović o odluci CIK: “Kako je Trivićeva ustoličila Dodika na mjesto predsjednika Srpske“

Datum:

Share post:

Centralna izborna komisija BiH je donio nezakonitu naredbu. To je jasno farmaceutima, pekarima, automehaničarima. Utemeljenije, logičnije i smislenije obrazloženje ovog (ne)pravnog akta napisao bi svaki mesar ili stolar. Studenti prava se smiju, diplomirani pravnici crvene.

To je, pobodom naredne CIK da ponovi brojanje glasova za predsjednika RS, u razgovoru za Srpskainfo ocijenio Željko Avramović, politički analitičar iz Beograda i jedan od najupućenijih u političke procese u Republici Srpskoj.

On naglašava, da je pozivanje na članove Izbornog zakona koji su poslužili za donošenje odluke, jednako besmisleno kao da su se pozvali na Drugi Njutnov zakon.

Za Avramovića je stav da na naredbu nema pravnog lijeka, nonsens bez presedana.

Dodatno obrazloženje da se odluka donosi zbog velikog broja prigovora zbog kojih bi dokazni postupak trajao dugo, Avramović smatra „skandaloznim i bezobraznim“.

– Prvo, posao CIK je da razmatra prigovore, koliko god da ih ima. Na izborima 2018. bilo je znatno više prigovora i tadašnji sastav CIK na sve je odgovorio. Uzgred, na lokalnim izborima u Srbiji održanim u aprilu, opozicija je samo u Beogradu podnijela više od 500 prigovora. Gradska izborna komisija sve je obradila u roku od 48 sati. Drugo, ovaj sastav CIK BiH donio je tehničke izmjene izbornog procesa tvrdeći da će doprinijeti dodatnoj regularnosti izbora – ističe Avramović.

On podvlači da je pratio objavljivanje rezultata 2018. godine u izbornom štabu Mladena Ivanića. Kada je Milorad Dodik proglasio pobjedu, tvrdi Avramović, izgledao je „kao čovjek koji priznaje svoj poraz“.

– Dodik je djelovao izgubljeno, zabrinuto, odsutno. Rekao sam, na mnogim sahranama u mom kraju, kada umre neko stariji, veselije je od atmosfere od one koja je bila u štabu SNSD. Dodik je tada izgledao kao čovjek koji nije siguran u rezultate koje saopštava. Pratio sam i izbore održane ovog 2. oktobra. Milorad Dodik je bio samouvjeren, opušten, siguran, raspoložen. Za izbore 2018. ste na osnovu nastupa iz štabova mogli da pomislite da su bili pokradeni, za izbore 2022. ne možete – tvrdi Avramović.

Prema njegovim riječima, svima je jasno kao dan da će ova naredba CIK u konačnici proizvesti odluku suda. Sve je urađeno traljavo, da traljavije ne može, smatra naš sagovornik.

– Zašto je CIK donio odluku za koju svi članovi znaju da je ne zakonita? Teško da su svi članovi CIK toliki diletanti. Teško je vjerovati da samo Vlado Rogić umije da pročita Izborni zakon. Teško da je Suad Arnautaović zaboravio da je prije četiri dana javno čitao Izborni zakon i precizno tumačio da se o prigovorima može odlučivati tek kada se utvrde preliminarni rezultati – dodaje Avramović.

Za njega je ključno pitanje „ko će od ove farse imati koristi“?

– Jedino Milorad Dodik. Donošenjem nezakonite naredbe CIK je uslišio zahtjev Jelene Trivić. To što će sve radnje proizašle iz nje biti nezakonite više nije njihov problem. Oni su uradili ono što se od njih tražilo. Obrazloženjem su sebi obezbijedili alibi da ne moraju donositi drugu odluku. Na kraju će proglasiti konačne rezultate i Dodika za predsjednika Republike Srpske. Tačnije, zbog nestrpljivosti Jelena Trivić će ustoličiti Dodika na tu funkciju. A, možda je opozicija spremna da dozvoli svojim frustracijama da ugroze stabilnost i mir Republike Srpske. E, to onda više nije politika. To je opasni amaterizam – zaključuje analitičar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine sve praznije i da zvono...

Nagle promjene temperature loše utiču na procvjetale voćke

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...