Avion „Mihajlo Pupin“ sletio u Srbiju, što prije u saobraćaj

Datum:

Share post:

Na beogradski aerodrom je doleteo novi širokotrupni avion u floti Er Srbije, Erbas A330-200, registarske oznake YU-ARC, koji će što je prije moguće biti priključen saobraćaju, saopštila je danas srpska nacionalna avio-kompanija.

Drugi avion Er Srbije za dugolinijski saobraćaj nosi lik Mihajla Pupina (1854-1935), čime nacionalna avio-kompanija želi da oda zasluženo priznanje slavnom naučniku srpskog porijekla, pronalazacu, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivaca NASA i dobitniku Pulicerove nagrade.

Erbas A330 sa likom Pupina, poslije neophodnih tehničkih i administrativnih koraka, počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu te kompanije.

TESTNA REKLAMA

„Da bismo mogli dalje da razvijamo mrežu neophodno je da imamo odgovarajuću flotu i potrebne kapacitete. Željno iščekujemo trenutak kada će se naš novi erbas A330 naći u saobraćaju“, rekao je on.

Ocijenio je da je imajući u vidu trenutne potrebe mreže veoma važno da novi avion što pre ude u redovni saobraćaj, te će zbog toga saobraćati sa postojećim izgledom kabine i sjedišta.

„Planirano je da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa aviona, „Pupin“ dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 – „Tesle““, rekao je Marek.

Dodao je da Er Srbija nastavlja dalje sa obnavljanjem flote da bi putnicima omogućila još veću fleksibilnost mreže i udobnost.

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD.

Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dvije smjene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imace konfiguraciju sa 18 sjedišta u biznis klasi i 250 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Avion je proizveden 2011. godine, ima Rols-Rojs motore, jačina motora (Engine Thrust) je 71100 N, raspon krila 60 metara, a dužina približno 59 metara.

Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa, a prije dolaska u Er Srbiju koristila ga je južnoafrička avio-kompanija South Africans Airways (SAA).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...