Izvještaj o izvršenju budžeta grada Bijeljina za prvih šest mjeseci ove godine pokazao je da su sva direktna davanja gradonačelnika Ljubiše Petrovića pojedincima i udruženjima višesturuko veća od planiranih, dok su kapitalne investicije na nezapamćeno niskom nivou.

Uz ovako samovoljno trošenje budžeta postavlja se pitanje kakav je smisao usvajanja tog dokumenta, ističu predstavnici skupštinske većine u Bijeljini.

Izvještaj o izvršenju budžeta pokazao je da je zakon više puta prekršen i da je gradonačelnik Bijeljine samovoljnom realokacijom sredstava ugrozio funkcionisanje grada. Najveća odstupanja od plana su u oblasti isplate plata i drugih ličnih davanja, što je direktna posljedica nezakonitog zapošljavanja čak 154 radnika na određeno vrijeme, iako zakon dozvoljava 34, tvrdi predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević.

– Odobreni budžet za plate radnika je bio 5,6 miliona KM, a potrošeno je 7,8 miliona, znači 2,2 miliona samo u prvih šest mjeseci, čime je budžet probijen – navodi Đurđević.

Za jednokratne pomoći građanima za cijelu godinu bilo je planirano 35.000 KM, a za samo šest mjeseci je potrošeno blizu 300.000, što se u politici smatra direktnom kupovinom naklonosti građana. Dok se negdje previše troši, novac na drugoj strani nedostaje, pa je tako izvršenje budžeta na stavkama kapitalne investicije u oblasti društvenih djelatnosti samo jedan odsto. Kapitalna ulaganja su na sramotno niskom nivou, kažu odbornici skupštinske većine.

– Kapitalna ulaganja su za Bijeljinu, koja ima budžet za ovu godinu 68 miliona KM, ukupno, kad saberete svih 17 budžetskih korisnika, ispod pola miliona KM – kaže odbornik Vaso Arsenović.

I građani su saglasni da bi investicije u gradu sa ovakvim budžetom trebalo da budu vidljivije.

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija u maju je utvrdila da je gradonačelnik realokacijom 1,3 miliona KM prekršio Zakon o budžetskom sistemu.

Zbog nezakonitih isplata iz budžeta grada Bijeljina ranije je protiv gradonačelnika podnesena i krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Budžet za plate zaposlenih i prošle godine probijen je za milion KM. Petrović nije odgovorio na naša pitanja o novom prekoračenju budžeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име