ŠAROVIĆ: Od jeseni moguća NOVA PARLAMENTARNA VEĆINA na nivou BiH

Datum:

Share post:

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da je od jeseni moguća i nova parlamentarna većina.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara, Šarović u intervjuu kaže da se stanje usložnjava i "da mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stepen nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti".

"A nije tako. U suštini svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta usput ne objašnjavajući nikom šta će ti ministri raditi. Doduše neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Biće vrlo zanimljivo na jesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada, ali i moguće širenje i produbljivanje krize", kazao je Šarović, koji obavlja i funkciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom Savjetu ministara BiH.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Savjeta ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

"Ako me pitate da li je moguća nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere", kazao je Šarović u intervjuu "Insajderu".

TESTNA REKLAMA

Na pitanje, kako misli uspostaviti jedinstvo u stranci na čijem je čelu, Šarović odgovara:

"Tako što ćemo između ostalog imati jasan i prepoznatljiv stav o svakom društvenom pitanju i suočavati ga sa drugim mišljenjima naše konkurencije te da se za takve svoje stavove svi u stranci borimo i snažno ih zastupamo".

On potvrđuje da će u narednom periodu razgovarati i sa DNS-om i SP-om.

"U ovom trenutku želimo samo da razgovaramo o tome kako oni vide budućnost Republike Srpske kao i nastup u institucijama BiH. Za početak to je sasvim dovoljno", rekao je Šarović.

Govoreći o eventualnim partnerima SDS-u za lokalne izbore u BiH, koji će biti sljedeće godine, Šarović kaže se "starih stranačkih prijatelja ne odriče" ali nema problem da širi krug saradnje sa onima sa kojima ima SDS ima iste ili slične poglede i viziju razvoja lokalnih zajednica.

"Ovo je vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina sa istim konceptom koji se ne mijenja osim što se personalno mijenjaju akteri na čelu Vlade ali je dirigent uvijek isti. Nikakvog provjetravanja, novih ideja, ne vidim inovacija, vizije zasnovane na razvoju, investicijama koje donose rast i zapošljavanje u kompanijama a ne u kancelarijama", kaže Šarović i dodaje:

"Nema ni otvaranja Republike Srpske, unutrašnje demokratizacije društva, razvoja opštih sloboda, vladavine prava, izgradnje civilnog društva, građenja privlačnije slike o našoj Republici Srpskoj bez ovolikih unutrašnjih jazova".

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina – Milene Lovre

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina. Milena Lovre rođena je 01.08.1957. godine u...