ŠAROVIĆ: Dokument o reformi odbrane ogromna greška Dodika

Datum:

Share post:

Dokument o reformi odbrane, koje je je prije nekoliko dana usvojilo Predsjedništvo BiH i koji će biti razmatran u  sjedištu NATO u Briselu, a koji uvodi BiH i RS direktno u NATO procese integracija, jedna je od najvećih političkih grešaka Milorada Dodika, koja može da ima dalekosežne posljedice po sve građane u RS, poručeno je danas, sa sjednice Predsjedništva SDS u Bijeljini.

Predsjednik SDS Mirko Šarović iznio je ozbiljne kritike kada je riječ o samom dokumentu, ali i činjenici da dokument nije razmatran na sjednici Narodne skupštine RS, istakavši da je prije slanja u Brisel, u sjedište NATO, bilo neophodno da se o tome povede rasprava u zemlji.

„Naša ocjena je, u skladu sa informacijama koje imamo, je da ovaj dokument uvodi BiH i RS direktno u NATO procese integracija. Takav dokument nije razmatran na sjednici Narodne skupštine RS i u direktnoj je suprotnosti sa rezolucijom Narodne skupštine, koja govori o vojnoj neutralnosti, kao  i sa principom da, kada je u pitanju vojno svrstavanje, RS je tamo gdje je i Srbija“, smatra Šarović.

TESTNA REKLAMA

Predsjednik SDS rekao je da je bilo poznato da se u proteklih mjesec dana radi  na dokumentu koji treba da ima 25 strana, te da su u sam proces bila uključena tri kabineta člana predsjedništva, kao i ambasadori zemalja Kvinte.

„To nije posebna tajna. Dokument je finalizovan i tražio se modus kako da se promijeni naziv, kako da bude što kraći i da ima manje oblasti, ali da on u suštini bude taj dokument koji će označiti start u kome BiH ulazi u NATO integracione porocese. Sada je na komandi NATO odluka, da kaže pozvaćemo BiH u članstvo, a po svemu sudeći to će krajati kraće nego što smo mislili“, ističe Šarović.

Šarović je naglasio i da je danas zatraženo da Klub poslanika SDS u Narodnoj skupštini, zajedno sa drugima koji to prihvate, pokrene inicijativu i zatraži posebnu sjednicu NS RS posvećenu ovoj temi, kako bi imali relevantne informacije i kako bi se ovaj dokument mogao predočiti i NS RS i cjelokupnoj javnosti.

„Ne vidimo razlog da postoji bilo kakva tajnost, jer se radi o strateškom dokumentu, o pitanju koje interesuje svakog građanina ove zemlje. Ako je on zaključan, ne vidimo da je to nešto što bi trebalo da bude primjer, s obzirom da se radi o jednom od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, strateškom kada je u pitanju RS“,  smatra Šarović.

Šarović je upitao zašto se dokument drži u tajnosti ako nije tako važan i relevantan, kao što to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi, i zašto na njega saglasnost treba da da komanda NATO.

„To sve jasno upućuje na to da dokument ima dosta dalekosežniju ulogu i da, na neki način, potpuno jasno vrši aktivaciju MAP plana, bez obzira što on ima neki drugačiji naziv i mnogoje manji po sadržaju od prvobitnog dokumenta koji smo mi u Savjetu ministara BiH skidali desetak puta“, istakao je Šarović.

Šarović je najvio da će SDS o ovim pitanjima, pored rasparve u NSRS, povesti razgovore i pitanja proslijediti i svim opštinskim organizacijama i o istom obavijestiti javnost ovih i narednih dana.

Na pitanje kako vidi stav Srbije po ovom pitanju, Šarović je rekao da Srbija vodi svoje interese i da ima svoje stavove kada je riječ o NATO, a to su vojna neutralnost i odbrana pozicija Srbije.

Šarović je prokomentarisao i jučerašnju izjavu Fahrudina Radončića o raskidu koalicije sa SDA i formiranu koalicije na bh nivou, rekavši da su ta dešavanja povezana sa formiranjem Vlade Federacije BiH,  te istakao da će vjerovatno i u narednim danima biti određenih turbulencija, kada su u pitanju političke organizacije.

Odgovarajući na pitanje da li je Aleksandra Pandurević još savjetnik u ministarvu i zašto je zaposlena na kraju mandata Šarovića, predsjednik SDS je rekao da ima pet mjesta za savjetnika, koji se finansiraju iz budžeta, ali da su trenutno zaposlena dva.

„Moj izbor je samo moj izbor, sve dok sam ministar. Račune polažem samo onima koji su dali novac za to i pravdam taj novac za ono što mi je budžet i zakon dao prava“, bio je jasan je Šarović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...

SERVISNE INFORMACIJE za 10. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođeno ŠEST BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i dvije djevojčice Broj...