ARAPI MASOVNO GRADE PO BiH: Ignorišu zakone, propise i planove, a NIKO IM NIŠTA NE MOŽE

Datum:

Share post:

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio je kako uprkos propisima i kaznama arapski investitori masovno bespravno grade po BiH.
 

Investitori koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja masovno bespravno grade naselja po Bosni i Hercegovini ignorišući lokalne zakone i prostorne planove, uprkos propisima i predviđenim kaznama, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. 

Država u kojoj to rade do sada nije uspjela na odgovarajući način spriječiti bezvlašće uprkos propisima koji predviđaju i kazne zatvora za takvo ponašanje, ističe CIN.

Novinari CIN-a su nakon višemjesečnog istraživanja prikupili podatke koji svjedoče da je šire područje Sarajeva postalo obećanom zemljom za Arape i Turke koji grade gdje god im se prohtije ne tražeći nikakve dozvole ni saglasnosti, a za to ne snose nikakvu odgovornost. 

Prema podacima CIN-a, u ovom trenutku postoje najmanje četiri naselja na širem području Sarajeva koja se grade “na divlje” na prostoru ukupne površine 133 hiljada kvadratnih metara.

TESTNA REKLAMA

Šta sve grade?
Tako je na području Ilijaša firma iz Kuvajta pod nazivom “Bosnian International for Tourism” isplanirala graditi ukupno 47 zgrada, a do sada ih je bespravno podignula 37. U opštini Vogošća državljanin Turske Hajri Genc bespravno je izgradio naselje od 11 vila.

U opštini Stari Grad investitori iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata započeli su izgradnju dva odvojena resorta i do sada podignuli ukupno 31 vilu, a planiraju izgraditi više od 120 takvih objekata te dva hotela i dvije džamije.

Brojne nepravilnosti
Opštinski građevinski inspektori su provjeravali što se gradi i utvrdili brojne nepravilnosti, a prije svega neposjedovanje potrebnih dozvola. Izricali su mjere zabranje nastavka gradnje i naložili rušenje podignutih objekata, no investitori su se na to jednostavno oglušili, a opštine nisu posegnule za rušenjem jer strahuju kako od investitora neće moći naplatiti goleme troškove koje to podrazumijeva.

Kako to izgleda u praksi pojasnio je Mirza Riđanović, građevinski inspektor u Vogošći koji je kontrolisao gradilište na kojemu investira Turčin Genc i donio rješenje da ga opština treba srušiti. “Čim zatvorimo, ne radi. Vikend, oni nastave raditi”, kazao je Riđanović dodajući kako on ne može stalno dežurati na jednom mjestu jer ima niz drugih obveza.

Dodao je kako se opština nije odlučila na rušenje jer ne može komunicirati s investitorom. Genca jednostavno nema ni u kakvim evidencijama osoba koje borave u BiH, a o njemu ništa ne znaju u Službi za poslove sa strancima. Misterioznom investitoru do sada je “odrezana” novčana kazna od pet hiljada evra, no nema potvrde da je on to i platio.

Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevo predviđa i izricanje kazne zatvora za “divlje” investitore no nijedna takva presuda još nije donesena. U opštinama se nadaju kako se ovakvim investitorima poigravanje sa zakonima neće isplatiti jer podignute objekte neće moći legalizovati niti će ih moći priključiti na komunalnu infrastrukturu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com/net.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...