Anđelko Delić, vodeničar i mudri čovjek iz Priboja kod Lopara, u ovo neveselo vrijeme pandemije virusa korona, o pošasti koja je poklopila planetu, mudro i filozofski odgovara: „Korona ko korona. Od nastanka svijeta, do današnjih dana, uvijek je kroz istoriju bilo neke korone“.

Dok vodenični točak neumorno melje slasno brašno na rječici Janji, Anđelko kaže da je narod nekada te velike epidemije prepoznavao kao kugu, španjolku, kao veliku ljudsku nevolju i nesreću. Zna Anđelko i za glad, kada je kao dječak u Drugom svjetskom ratu po sedam dana preživljavao jedući samo šljive.

„Oni koji su gladovali u mladosti, puno su zdraviji i otporniji u starosti. Događalo se, razboli se i pomre narod, pa se i to zaboravi. Sada je nauka i medicina pokušala nešto da spašava. Opasna je bila i variola vera, negdje sedamdesetih godina prošlog vijeka. I taj je virus trovao sve pred sobom. Ovaj je danas malo manje opasan. Variolu je neki hadžija donio na Kosovo. Opasna je bila i za djecu i za odrasle. Istorija će tek pokazati kakva je ova pošast, što nas stiže. Naša sudbina i sudbina naših predaka vezana je za neku koronu, za neko stradanje, pa su se i oni doseljavali u ove krajeve, bježali od nečega. Kroz istoriju je toga uvijek bilo, ali je sada to nas zahvatilo. U ratu se pucalo, pa ko bude bolji. To je viteštvo, da budemo pošteni. Sada ti ovo ne vidiš, kurvanjski ti se privuče. A, nema vakcine, nema ničega. Nagrabusile su i mnogo jače države od ove naše, Španija, Italija, Njemačka. Rodica mi javlja sa zapada, da u gradu u kome živi, dnevno umire po sedam do osam ljudi. Ispade po tome, da smo još dobro i prošli.“

Anđelko kaže da „oni, gore na zapadu“, smatraju kako smo mi ovdje na Balkanu samo običan jad i čemer, da nemamo ni opreme, a ni sredstava.

„Ipak mi ispadosmo neki junaci i u ovoj teškoj situaciji. Nije nas ni Sigmund Frojd volio, iako ga mi uvažavamo kao naučnika. Narod ne smiješ omalovažavati i ponižavati. Život je gadna pojava, pa ide glatko kao ostruga ispod pazuha. Nikad ne reci nikad. Budi dobar, pa kud puklo, da puklo. Otkako nam je internet dostupan, puno sam toga naučio. Što se korone tiče, pobijedićemo mi i to. Medicina je u međuvremenu napredovala i produžila ljudima životni vijek. Uz bijeli luk, dobru hranu, čist vazduh, izdržaćemo mi i to“, kaže Anđelko Delić, poznati majevički vodeničar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име