ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Datum:

Share post:

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka, ali da Kristijan Šmit radi uzaludan posao.

Osvrćući se na nedavno svjedočenje Šmita u britanskom parlamentu,

Raković za Srnu kaže da je očigledno bila namjera da se uplaše ljude koji donose odluke u Republici Srpskoj koji moraju da ostanu čvrsti.

Raković naglašava da Republika Srpska sve više jača i da ni eventualne nove sankcije ništa neće promijeniti.

„Prema tome, ovo što rade je zaludan posao, ali to im je, na kraju, posao. Neka rade ono što oni misle da treba, a mi ćemo raditi ono što mi mislimo da treba, a to je jačanje srpskog faktora svuda na našem prostoru“, poručio je Raković.

Sociolog Slobodan Antonić ocjenjuje da je iz svjedočenja Šmita u britanskom parlamentu vidiljivo da postoji „arogancija sile“ koja vuče korijene iz posljednje decenije dvadesetog vijeka, kada je postojao monopolarni svijet i bahato ponašanje.

Antonić ističe da su ta vremena prošla i da se promijenio i cio kontekst, ali da Šmit to očigledno ne razmije, kao ni situaciju u BiH.

„Kontekst je sada drugačiji. Mi sada imamo jedan drugačiji svet, koji se ubrzano menja i to ponašanje takozvanog visokog predstavnika pokazuje da on, ne samo da ne razume situaciju u Republici Srpskoj i BiH, nego da ne razume ni svet u kome živi i koji se ubrzano menja“, istakao je Antonić.

U nedavnom svjedočenju pred pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije Šmit je, govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke, naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i NJemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...